Choleru na Haiti zrejme priniesli vojaci OSN

NETKY.SK • 8 December 2010, 11:09 • 2 min
Choleru na Haiti zrejme priniesli vojaci OSN

Choleru na Haiti zrejme priniesli vojaci OSN - Svet Kontingent mierových síl OSN je pravdepodobným zdrojom epidémie cholery na Haiti, ktorá si za niekoľko týždňov vyžiadala vyše 2000 obetí na životoch. Uvádza to francúzsky epidemiológ v správe, ktorú v ut

slovakia

left justify in out

img

Kontingent mierových síl OSN je pravdepodobným zdrojom epidémie cholery na Haiti, ktorá si za niekoľko týždňov vyžiadala vyše 2000 obetí na životoch. Uvádza to francúzsky epidemiológ v správe, ktorú v utorok získala tlačová agentúra Associated Press (AP).
      Renaud Piarroux, ktorý študoval epidémiu z poverenia haitskej a francúzskej vlády, dospel k záveru, že zdrojom nákazy je bezpochyby kontaminovaná voda pri základni OSN, nachádzajúcej sa pri meste Mirebalais na brehu prítoku rieky Artibonite.
      "Nenašla sa žiadna iná hypotéza, ktorá by vysvetľovala vypuknutie epidémie cholery v tejto dedine... nepostihnutej zemetrasením začiatkom roka a ležiacej desiatky kilometrov od pobrežia a táborov (pre obete zemetrasenia)," napísal v správe, ktorú zatiaľ nezverejnili. Vedec odmietol žiadosť AP o rozhovor.
      Správa vyzýva na ďalšie vyšetrovanie epidémie a zlepšenie sledovania zdravotného stavu i hygienických opatrení pre mierové sily OSN.
      Mnoho Haiťanov sa domnieva, že zdrojom epidémie cholery sú nepálski vojaci, čo viedlo k týždeň trvajúcim násilným protestom. Správa francúzskeho epidemiológa je však prvou vedeckou štúdiou spájajúcom ich základňu s cholerou.
      Piarroux uviedol, že nemôže dokázať prítomnosť cholery na samotnej základni. Napísal však tiež, že septické nádrže a potrubie, ktoré by pomohli ju potvrdiť, už pri jeho návšteve na základni neboli.
      Americkí epidemiológovia predtým potvrdili, že kmeň cholerovej baktérie na Haiti sa zhoduje s kmeňom vyskytujúcim sa v juhoázijskom regióne zahŕňajúcom Nepál. OSN však poprela zodpovednosť svojich jednotiek s tým, že je dôležitejšie sa sústrediť na boj proti ochoreniu než jeho pôvod.
      Cholera sa od objavenia na Haiti rozšírila po takmer celej krajine. Nakazilo sa ňou najmenej 100.000 ľudí. Podľa OSN by počet infikovaných v najbližšom polroku mohol dosiahnuť 650.000.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies