Cholera v Somálsku zabila za 24 hodín 69 ľudí

NETKY.SK • 4 Marec 2017, 14:55 • 2 min
Cholera v Somálsku zabila za 24 hodín 69 ľudí

MOGADIŠO - Epidémia cholery v Somálsku, ktoré bojuje v dôsledku dlhodobého sucha s hladom, zabila za ostatných 24 hodín najmenej 69 ľudí a vyše 70 ďalších sa s ňou lieči v nemocniciach, informovali dnes tamojšie úrady.

slovakia

left justify in out

O epidémii v okolí mesta Baidoa, metropoly centrálnej vnútrozemskej provincie Bay, sa úrady dozvedeli v piatok. Cholera tam zabíja prevažne zoslabnuté deti a starých ľudí.

 

Podľa zástupcu regionálnej humanitárnej organizácie Abdalláha Omara Robleho nie je v regióne dostatok liekov pre všetkých nakazených.

 

Cholera je akútne hnačkové ochorenie, ktoré dokáže zabiť človeka, ak nedostane potrebné lieky. Bakteriálna infekcia sa prenáša kontaminovanou vodou či jedlom.

 

Epidémia cholery vypukla niekoľko dní nato, ako v suchom postihnutých častiach krajiny vyhlásili národnú katastrofu.

 

Sucho postihlo 6,2 milióna ľudí a humanitárne organizácie sa obávajú, že situácia môže vyústiť v hladomor.

 

Dodávkam humanitárnej pomoci bráni vojenský konflikt medzi vládnymi silami a radikálnym islamistickým hnutím aš-Šabáb, ktoré vedie od decembra 2006 povstanie proti somálskej vláde.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona