Cholera si vyžiadala už najmenej 1250 životov

NETKY.SK • 23 November 2010, 08:32 • 2 min
Cholera si vyžiadala už najmenej 1250 životov

Cholera si vyžiadala už najmenej 1250 životov

slovakia

left justify in out

img

Epidémia cholery v stredoamerickom Haiti si vyžiadala už najmenej 1250 obetí.
      Podľa aktuálnych informácií tamojšieho rezortu zdravotníctva infekčné ochorenie, ktoré vyčíňa istý čas už aj v trojmiliónovej metropole krajiny Port-au-Prince, kde zaznamenali doteraz 63 úmrtí, diagnostikovali medzičasom u takmer 21.000 ľudí.
      Keď sú čistota vody a čistenie odpadových vôd nedostatočné, ako po ničivom januárovom zemetrasení na Haiti, pre šírenie cholery to vytvára, ako už skôr varovali experti, ideálne podmienky.
      Ochorenie spôsobujú baktérie prenášané vodou alebo potravinami, ale aj fekáliami. K hlavným príznakom patrí hnačka a dávenie, ktoré môžu rýchlo viesť k vážnej, niekedy až smrteľnej dehydratácii organizmu pacientov.
      V uplynulom týždni otriasali stredoamerickou republikou mohutné protesty a prejavy násilia po tom, čo sa v krajine rozšírili špekulácie o zavlečení tohto ochorenia príslušníkmi nepálskeho kontingentu síl OSN do Haiti.
      Vyslanec OSN v Haiti Edmond Mulet povedal, že obvinenia berie veľmi vážne. Dodal, že "je veľmi dôležité vedieť", či sa cholera na Haiti rozšírila zo základne s nepálskymi vojakmi. Odpoveď môže mať dôsledky pre mierové misie OSN po celom svete.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies