Chodorkovský pricestoval do Izraela, jeho návšteva je súkromná

NETKY.SK • 10 Január 2014, 09:56 • 2 min
Chodorkovský pricestoval do Izraela, jeho návšteva je súkromná

MOSKVA - Bývalý šéf ropnej spoločnosti Jukos Michail Chodorkovský pricestoval do Izraela, aby sa stretol s bývalým spolumajiteľom koncernu Leonidom Nevzlinom, ktorého v Rusku v neprítomnosti odsúdili na doživotie.

slovakia

left justify in out

Nevzlin sa v Izraeli venuje podnikateľskej činnosti a filantropii. Chodorkovský, ktorý po omilostení prezidentom Vladimirom Putinom ešte pred Vianocami odcestoval z Ruska do Nemecka a odtiaľ do Švajčiarska, sa v Izraeli zrejme stretne aj s ďalšími bývalými obchodnými partnermi Michailom Dubovým a Vladimirom Brudnom, napísal ekonomický denník Kalkalist.

Agentúra RIA Novosti dodáva, že Chodorkovskij sa v Izraeli médiám vyhýba a Nevzlinova tlačová služba jeho návštevu nijako nekomentovala. Chodorkovského hovorkyňa Oľga Pispanenová dnes pre agentúru Interfax v Moskve uviedla, že "návšteva je súkromná a bude krátka".

RIA Novosti pripomína, že Chodorkovský po prepustení z väzenia oznámil, že sa nemieni venovať politickým aktivitám ani bojovať za vrátanie aktív spoločnosti Jukos. Pispanenová spresnila, že zatiaľ nebolo prijaté rozhodnutie, kde bude Chodorkovský žiť. Jeho manželka s dvoma synmi žije vo Švajčiarsku.

Výnos o Chodorkovského omilostení podpísal Putin 20. decembra na základe jeho žiadosti o milosť. Chodorkovský ešte v ten deň opustil väznicu v Karélii na severozápade Ruska a odcestoval do Nemecka a odtiaľ do Švajčiarska. 

Ako dôvod pre udelenie milosti Putin uviedol, že Chodorkovského matka je vážne chorá, ako aj to, že tento kedysi najbohatší Rus absolvoval zo svojho trestu už viac ako desať rokov. Bez udelenia milosti by sa Chodorkovský na slobodu dostal v auguste, po absolvovaní desiatich rokov a desiatich mesiacov trestu odňatia slobody za daňové úniky a spreneveru. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies