Chodorkovskij: Som rád, že Putin vyhovel mojej žiadosti o milosť

NETKY.SK • 21 December 2013, 07:50 • 2 min
Chodorkovskij: Som rád, že Putin vyhovel mojej žiadosti o milosť

MOSKVA/BERLÍN - Kedysi najbohatší muž v Rusku Michail Chodorkovskij dnes pricestoval do Nemecka ako slobodný človek, len niekoľko hodín po udelení milosti prezidentom Vladimirom Putinom a po prepustení zo severozápadnej ruskej väzenskej kolónie.

slovakia

left justify in out

Chodorkovskij, ktorý pristál na letisku Schönefeld pri Berlíne, vydal už na nemeckej pôde vyhlásenie, z ktorého vyplýva, že pre svoje omilostenie nemusel uzavrieť žiadnu dohodu o svojej vine. "Otázka viny nebola nadhodená," citovalo internetové vydanie spravodajského týždenníka Der Spiegel text, v ktorom niekdajší ropný magnát ďakoval všetkým zainteresovaným za pomoc a podporu a informoval: "Dvanásteho novembra som požiadal ruského prezidenta o udelenie milosti z rodinných dôvodov a som rád, že urobil kladné rozhodnutie."

Putinov hovorca Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že žiadosť o milosť znamená priznanie viny. Hovorca pre DPA dnes povedal, že Chodorkovskij je ruský občan a môže sa "kedykoľvek" vrátiť. Zámer udeliť Chodorkovskému milosť Putin nečakane oznámil vo štvrtok v Moskve tesne po oficiálnom skončení výročnej tlačovej konferencie. Ako dôvod uviedol humanitárne dôvody, keďže má ťažko chorú matku, ako aj fakt, že absolvoval už viac než desať rokov trestu. Výnos o omilostení podpísal prezident dnes.

Chodorkovskij si odpykával 11 rokov väzenia v pracovnom tábore v Karélii, keďže ho odsúdili za daňové úniky a spreneveru. Podnikateľ a kritik vlády opustil väzenskú kolóniu už 20 minút po zverejnení Putinovho výnosu. 

Nemecký prezident Jaochim Gauck aj kancelárka Angela Merkelová privítali jeho prepustenie. V posledných rokoch Merkelová opakovane vyzývala Putina, aby to urobil. Nemecká vláda ocenila aj úsilie Hansa-Dietricha Genschera, ktorý v roku 1992 odišiel do dôchodku z postu nemeckého ministra zahraničných vecí, za jeho zákulisné lobovanie v prospech Chodorkovského. Nemecko udelilo Rusovi ročné vízum. Genscher uviedol vo vyhlásení, že s Putinom sa stretol dvakrát na rozhovoroch o Chodorkovskom. Dodal, že sa prípadu ujal z "humanitárnych dôvodov", keď ho o to požiadali Chodorkovského právnici. "Je unavený, ale veľmi šťastný, že je nakoniec na slobode," uviedol Genscher, ktorého citoval na internete týždenník Der Spiegel.

Šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonová takisto privítala prepustenie Chodorkovského. "EÚ sledovala Chodorkovského... prípad vyše desať rokov a neprestajne vyjadrovala svoje znepokojenie nad pravdepodobným porušovaním zákonov počas súdnych procesov, ktoré sú zrkadlom systémových problémov v ruskom súdnictve," uviedol hovorca Ashtonovej.

Bývalý ropný magnát napísal v novembri Putinovi v žiadosti o milosť, že jeho matka trpí na rakovinu a on sa obáva, že ju už živú neuvidí. Marina Chodorkovská sa liečila v Nemecku, ale už je späť v Rusku. Za synom do Berlína pricestuje v sobotu, napísala agentúra DPA. Chodorkovského mali podľa očakávania prepustiť z väzenia až v auguste. Prokurátori začiatkom tohto mesiaca oznámili, že ho vyšetrujú pre nové obvinenia z prania špinavých peňazí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies