Chodorkovskij: Keby som skôr vedel, čo ma čaká, zastrelil by som sa

NETKY.SK • 25 Jún 2013, 14:43 • 2 min
Chodorkovskij: Keby som skôr vedel, čo ma čaká, zastrelil by som sa

MOSKVA - Bývalý šéf ropnej spoločnosti Jukos Michail Chodorkovskij vo veľkom rozhovore pre ruský, v angličtine vychádzajúci denník The New Times tvrdí, že na to, aby sa človek zachránil od nezaslúženého pobytu vo väzení, je najlepšie nebyť v Rusku.

slovakia

left justify in out

Interview je venované 50. narodeninám, ktoré Chodorkovskij oslávi 26. júna s niekoľkými "druhmi v nešťastí" - pozve ich na čaj a čokoládové bonbóny a o deň neskôr ho čaká stretnutie s manželkou a deťmi. Naposledy sa s nimi stretol v marci.  Chodorkovskij v rozhovore priznáva, že v živote zažil veci, na ktoré je hrdý, a aj také, za ktoré sa hanbí. Uviedol, že názor na mnohé veci a činy sa s vekom mení: to, čo bolo dôležité, také už nie je. "Najdôležitejšie je nežiť prázdny život. Aby bolo na čo spomínať," zdôraznil.

Kedysi najbohatší Rus za posledných desať rokov prišiel o spoločnosť Jukos, o osobný majetok, jeho deti vyrastajú v jeho neprítomnosti, a bez jeho pomoci mu starnú rodičia. Hovorí sa o ňom aj napriek tomu, že vedenie krajiny robilo všetko pre to, aby žil v zabudnutí. Chodorkovskij sa pre mnohých ľudí stal morálnou autoritou, píšu The New Times. Chodorkovskij uviedol, že keby pred desiatimi rokmi, keď ho zatýkali, vedel, čo ho čaká, asi by sa zastrelil. 

Súdny systém ako nezávislá vetva moci v Rusku podľa neho ani neexistuje - napriek tomu, že to predpokladá ústava. Ruský justičný systém sa zmenil na súčasť vertikálnej osi výkonnej moci, pričom jeho úlohou je riešiť spory medzi občanmi a určovať výšku trestov, spresnil Chodorkovskij.

Výkonná moc podľa neho žiada od súdov prijatie konkrétnych rozhodnutí len v ojedinelých prípadoch, keď ide o záujmy mocenských orgánov. "Bohužiaľ, tieto ojedinelé, ale mediálne známe prípady rozvracajú a mrzačia celý systém," dodal.

Medzi sudcami i predsedami súdov v Rusku je podľa neho bežná autocenzúra, ktorá im nedovolí prekročiť hranice nepísaných pravidiel. Neposlušní sudcovia sú trestaní, uviedol Chodorkovskij a poznamenal, že skúsení predsedovia súdov "neposlušným sudcom" sporné prípady ani neprideľujú. 

Justičný systém je zameraný na vystavenie dokumentácie či dokladov a určenie trestu, nijako sa nespochybňujú závery vyšetrovateľov, policajtov - ak, pravda, v prípade nie je "osobitné nariadenie," podotkol Chodorkovskij.

Na základe vlastných skúseností vyhlásil, že väzenia sa netreba báť - "treba sa len držať svojho štýlu správania". Cela je podľa neho veľkým rizikom, "tam sa človeku môže všeličo prihodiť". "Najlepšia obrana je preto byť v mase," dodal.

Vo väzení je vhodné podeliť sa, ale prílišná dobrota, štedrosť sú vnímané ako slabosť a môžu mať negatívne dôsledky, upozorňuje Chodorkovskij. Úctivosť a vhodné vyjadrovanie sú vítané. Vnucovanie svojich pravidiel je nebezpečné, "o to sa radšej ani netreba pokúšať". 

Stále priateľstvo medzi väzňami je užitočné, ale treba si dať pozor na "výber priateľov", lebo nejde o skutočné priateľstvo, iba o spoluprácu, dodal bývalý ropný magnát. "Priatelia vo väzení nie sú a na tých, čo sa chcú priateliť, si treba dať pozor," upozornil. Veľký význam podľa neho má, keď väzeň cíti podporu "zvonku".

Na otázku, čo sa počas desiatich rokov vo väzení naučil, Chodorkovskij odpovedal, že sa zobúdza, keď sa naňho niekto pozerá, čo je zrejme dôsledok nočného útoku nožom v prvých rokoch väzenia. Neodkladá si ani žiadne písomnosti, listy a fotografie, pretože by bol terčom "nekonečných prehliadok". A na raňajky jedáva chlieb a kašu. 

Chodorkovskij začal podnikať v polovici 80. rokov. V roku 1988 založil banku Menatep, údajne prvú súkromnú banku v krajine od roku 1917. V roku 1995 kúpila Chodorkovského banka od štátu za 350 miliónov dolárov ropnú spoločnosť Jukos. V rokoch 1998-2003 bol jej generálnym riaditeľom a bol aj členom predsedníctva Zväzu priemyselníkov a podnikateľov.

V októbri 2003 bol zatknutý a obvinený z daňových únikov a privatizačných podvodov. V máji 2005 bol odsúdený na deväť rokov väzenia. V odvolacom konaní mu trest znížili o rok. 

Spoločnosť Jukos medzitým zbankrotovala, keďže štát od nej požadoval uhradenie miliardových súm na daňových nedoplatkoch. Väčšina majetku Jukosu prešla na štátnu spoločnosť Rosnefť. 

V decembri 2010 moskovský súd odsúdil Chodorkovského a jeho spoluobžalovaného Platona Lebedeva na 14 rokov väzenia za údajnú krádež 218 miliónov ton ropy a za pranie špinavých peňazí. Rok na to im odvolací súd trest znížil o rok. Na slobodu by sa mali dostať v októbri budúceho roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies