Chodorkovskému skrátili trest o dva mesiace

NETKY.SK • 6 August 2013, 13:39 • 2 min
Chodorkovskému skrátili trest o dva mesiace

MOSKVA - Ruský najvyšší súd v utorok zamietol odvolanie bývalého ropného magnáta Michaila Chodorkovského proti rozsudku z roku 2010, na základe ktorého si mal odsedieť 14 rokov za spreneveru a pranie špinavých peňazí.

slovakia

left justify in out

Už dávnejšie zmiernený trest však skrátil o ďalšie dva mesiace a niekdajšieho najbohatšieho muža Ruska by tak mali prepustiť na slobodu v auguste 2014, teda po 10 rokoch a 10 mesiacoch. Chodorkovského totiž zadržali ešte v roku 2003 a o dva roky neskôr ho odsúdili za daňové úniky. Novší rozsudok zohľadňujúci predošlý trest obhajcovia v marci napadli na najvyššom súde, keďže trvali na tom, že obvinenia voči Chodorkovskému a jeho spoločníkovi Platonovi Lebedevovi boli nepodložené. Utorňajšie rozhodnutie sa vzťahuje aj na Lebedeva, ktorý je vo väzení rovnako dlho ako Chodorkovský. Advokát Vadim Kljuvgant sa však pre ruské tlačové agentúry vyjadril, že obhajoba sa odvolá opäť.

Na pojednávaní vypovedal prostredníctvom videoprenosu aj samotný Chodorkovský, ktorý sa nachádza v trestaneckej kolónii na severozápade Ruska. Odsúdil pritom údajné vyžívanie ruskej prokuratúry a vyšetrovateľov ako "nástroja domácej politiky". "Výsledok je katastrofálny... Nehovoríme o uplatňovaní práva, ale o pripravenosti obetovať povesť právneho systému v záujme nového väzenského trestu pre odporcu autorít," povedal niekdajší miliardár označovaný ruskou opozíciou za obeť politického prenasledovania. Prokuratúra pred pojednávaním žiadala súd, aby Chodorkovskému a Lebedevovi tresty nezmierňoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona