Chodorkovského obvinili z vraždy starostu, mal sa ocitnúť na zozname medzinárodne hľadaných osôb Interpolu

NETKY.SK • 11 Február 2016, 09:44 • 2 min
Chodorkovského obvinili z vraždy starostu, mal sa ocitnúť na zozname medzinárodne hľadaných osôb Interpolu

MOSKVA - Bývalý ropný magnát a kritik Kremľa Michail Chodorkovskij sa údajne ocitol na zozname medzinárodne hľadaných osôb Interpolu, a to v súvislosti s vyšetrovaním vraždy starostu sibírskeho mesta Neftejugansk. Informovala o tom dnes agentúra TASS s odvolaním sa na zdroj z prostredia ruských orgánov činných v trestnom konaní.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie inicioval zaradenie Chodorkovského na uvedený zoznam už vlani v decembri. Podľa zdroja citovaného agentúrou TASS teraz Interpol ruskej žiadosti vyhovel a Moskva sa preto bude usilovať o jeho vydanie na stíhanie do vlasti.


Vo verejne dostupnej databáze medzinárodne hľadaných osôb Interpolu sa však meno Michaila Chodorkovského zatiaľ neobjavilo. Ruské úrady začiatkom decembra Chodorkovského v neprítomnosti obvinili zo zorganizovania vraždy starostu sibírskeho mesta Neftejugansk Vladimira Petuchova, ku ktorej došlo v roku 1998. Údajne sa mal pokúsiť zorganizovať aj zavraždenie ďalších štyroch osôb. Chodorkovskij však akúkoľvek opodstatnenosť týchto obvinení odmieta.


Bývalý najbohatší muž Ruska žije momentálne vo Švajčiarsku. V súvislosti s vraždou Petuchova vyjadril pripravenosť vypovedať len pred švajčiarskymi vyšetrovateľmi, ak by ho o to požiadali.
Ruské súdy vymerali Chodorkovskému dlhoročné tresty odňatia slobody vo viacerých kauzách spojených s jeho pôsobením na čele ropnej spoločnosti Jukos. V decembri 2013 mu ruský prezident Vladimir Putin udelil milosť, na čo Chodorkovskij odcestoval do zahraničia.


Samotný Chodorkovskij vníma všetky obvinenia, ktoré voči nemu vzniesli ruské úrady, len ako politicky motivovanú pomstu za to, že sa postavil voči politike Kremľa.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona