Chodec Tóth po dopingu Jerochina dodatočne 7. na OH 2012

NETKY.SK • 2 September 2013, 17:48 • 2 min
Chodec Tóth po dopingu Jerochina dodatočne 7. na OH 2012

BRATISLAVA - Slovenský chodec Matej Tóth sa posunie z 8. na 7. miesto vo výsledkoch pretekov na 50 km na vlaňajších Hrách XXX. olympiády v Londýne.

slovakia

left justify in out

Dôvodom zlepšenia postavenia 30-ročného člena VŠC Dukla Banská Bystrica v celkovom poradí je informácia ruských médií, že piaty z olympijskej päťdesiatky Igor Jerochin z Ruska dostal od disciplinárnej komisie Všeruskej atletickej federácie (VFLA) doživotný dištanc za doping. Dvadsaťosemročný Jerochin mal pri porovnaní vzoriek krvi vo svojom biologickom pase abnormálne hodnoty, ktoré naznačujú užívanie zakázaných prostriedkov. Informuje o tom pondelňajšie vydanie denníka Šport.

Pre spomenutého ruského chodca, ktorému zrušili všetky výkony od februára 2011, je to už druhé porušenie antidopingových pravidiel, preto mu udelili doživotný zákaz činnosti. V apríli 2008 Jerochina pri mimosúťažnej kontrole usvedčili spolu s ďalšími štyrmi ruskými chodcami z užívania EPO, za čo dostal dvojročný dištanc. "Na jednej strane sa teším, že vďaka antidopingovému systému chytili ďalšieho nečestného atléta a ja budem siedmy. Na druhej strane som však nahnevaný, že stále musíme súťažiť s podvodníkmi. Radosť z dosiahnutého umiestnenia si preto nemôžeme vychutnať priamo na športovisku a posun sa zaznamená už len do štatistík," poznamenal na margo Jerochinovej diskvalifikácie pre denník Šport Matej Tóth, ktorému by mal Slovenský olympijský výbor (SOV) za 7. miesto doplatiť k pôvodnej prémii 4000 eur za 8. priečku ešte dve "tisícky" navyše. 

Okrem Mateja Tótha môže byť hodnotená ako siedma v klasifikácii na OH 2012 aj slovenská atlétka Lucia Klocová, ktorá na 1500 metrov obsadila vo finále 8. miesto. Obvineniam z "podozrivého krvného obrazu" totiž čelí olympijská víťazka z Londýna Asli Cakirová-Alptekinová z Turecka a IAAF ešte neuzavrela túto kauzu. 

OH 2012 v Londýne: 

Muži - chôdza na 50 km - aktualizované výsledky (po dopingovom prehrešku pôvodne 5. v poradí Igora Jerochina z Ruska): 
1. Sergej Kirďapkin (Rus.) 3:35:59 h - rekord OH, 2. Jared Tallent (Aus.) 3:36:53, 3. S´ Tchien-feng (Čína) 3:37:16, 4. Robert Heffernan (Ír.) 3:37:54, 5. Sergej Bakulin (Rus.), 6. Li Ťien-po (Čína) 3:39:01, 7. Matej Tóth 3:41:24,... 47. Miloš Bátovský (obaja SR) 4:09:32 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies