Chodec Matej Tóth na margo 7. miesta na 20 km: Nesadol mi deň

NETKY.SK • 27 Júl 2010, 12:08 • 2 min
Chodec Matej Tóth na margo 7. miesta na 20 km: Nesadol mi deň

Chodec Matej Tóth na margo 7. miesta na 20 km: Nesadol mi deň

slovakia

left justify in out

img

Rus Stanislav Jemelianov sa stal prvým víťazom na jubilejných 20. majstrovstvách Európy atlétov v Barcelone. Mladý Rus finišoval časom 1:20:10, strieborný Talian Alex Schwazer stratil 28 sekúnd, bronzový Portugalec Joao Vieira 39 sekúnd. Slovenskí chodci nesklamali, Matej Tóth skončil na 7. mieste časom 1:22:20 a na 17-tom Anton Kučmín 1:25:12.
Matej Tóth, jeden z tromfov slovenskej výpravy, pomýšľal na umiestenie v najlepšej šestke a keby šťastie i okolnosti dopriali, aj vyššie. Nakoniec zostali v cieli rozpačité pocity, na jednej strane z aktuálnej formy vytlačil maximum, na druhej mu k úplnej spokojnosti chýbalo aspoň to šieste miesto. "Určite ma to mrzí, nie som úplne spokojný, no na tento deň, vývoj pretekov a na to, ako som sa cítil, som vyťažil, čo som mohol. V záverečných šiestich kilometrov som sa dostal opäť do pretekov, pretože dovtedy to dobre nevyzeralo a len vďaka záveru som si trochu zlepšil náladu. Opakujem, nie som spokojný, chýbal možno jeden krôčik."
Do 14. km by na Mateja Tótha nikto nevsadil, dokonca sa objavil aj na 10. mieste. "Nešli mi nohy, nemal som na skupinku vpredu, zozadu útočili, sťahovali stratu a ja som sa musel zmobilizovať a snažiť sa chytiť rytmus. Našťastie sa mi to podarilo, finiš mi vyšiel, vyhral som súboj v skupinke, škoda len, že som nestihol Rusa Krivova."
Rus Krivov na 6. mieste dosiahol rovnaký čas ako Matej Tóth. "Asi krôčik mi na neho chýbalo, no on si to kontroloval a myslím, že keby som zrýchlil, zrýchlil by aj on. Obaja sme však prišli do cieľa vyčerpaní, ja som už viac zo seba v závere dostať nemohol."
Matej Tóth sa v príprave zranil, keby nemal starosti so zadným stehenným svalom, asi by dopadol lepšie. "Určite sa tréningový deficit pod výkon nejakým spôsobom podpísal. Hlavne mi však nesadol deň, všetko som oddrel, nešiel som uvoľnene, takže tam bol problém. Na kvalitný výkon som pred ME odtrénoval, no hovorím, za danej situácie som vyťažil čo sa dalo."
Prvú zo 47 finálových disciplín odštartovali na ME atlétov v utorok ráno, na 20 km pochod sa vydali chodci, vrátane dvoch slovenských, Mateja Tótha a Antona Kučmína. Barcelonské ráno privítalo chodcov slnečným počasím, na trati väčšinou s tieňom, v ktorom lúče pripekali až s pribúdajúcim časom. Od štartovného výstrelu s 27 chodcami vystrelili na čelo dvaja najväčší favoriti Talian Schwazer, Rus Jemelianov a Rumun Casandra, ktorý však veľmi rýchlo podľa očakávania odpadol. Druhú hlavnú skupinku ťahal slovenský chodec Matej Tóth, čoskoro sa však schoval do hlúčiku prenasledovateľov. Talian Schwazer, olympijský víťaz na 50 km v Pekingu, v tomto roku upútal národným rekordom ešte v marci v Lugane, ktorým zmazal 'bradatú' 18-ročnú métu svojho slávneho krajana Damilana a na barcelonskom rovinatom okruhu šliapal jednoznačne za zlatom, aj keď sa na Svetovom pohári v mexickom Chihuahua doplatil na žalúdočné problémy.
Na štarte chýbali najväčší konkurenti Schwazera, Nór Tysse a Francúz Diniz, nie však Rus Jemelianov, ktorý sa mohol rovnako ako tohtoročná tabuľková jednotka Schwazer pochváliť sezónnym časom pod 1:20 h. Za Schwazerom a Jemelianovom sa postupne vytvorila šesťčlenná skupinka s Bielorusom Simanovičom, Portugalcom Vieirom, Talianmi Rubinom, Brugnettim, Írom Heffernanom a Rusom Krivovom, s odstupom doháňal stratu za druhou skupinkou aj osamotene pochodujúci Matej Tóth. Po 8. km zostal na čele s nepatrným náskokom už len ruský blonďák Jemelianov, Schwazer sa zaradil do skupinky prenasledovateľov, Tóth zostal s nezmenenou medzerou na priebežne 9. mieste.
Na 10. km s medzičasom 40:14 min pre Jemelianova bolo zrejmé, že výnimočné časy sa nezrodia. Na 9. mieste Matej Tóth s medzičasom 41:01 strácal už takmer minútu a situácia s prípadným záverečným útokom na najlepších sa skomplikovala. Na 20. mieste si nádej na splnenie cieľa uchovával Anton Kučmín (medzičas 41:32). Každá jedna priečka bola dôležitá, na špici sa priebeh zauzloval, Bielorus Simanovič pochodoval s dvoma červenými terčíkmi a vážnym varovaním na diskvalifikáciu, ktorej sa neskôr nevyhol.
Chodci trochu vychádzali z tempa na kilometrovom okruhu pri ostrých obrátkach a pole sa začalo viac trhať aj tým, koľko síl si každý ušetril na záverečný finiš. Bývalý olympijský víťaz Talian Brugnetti už vpredu chýbal a svoje úsilie vzdal, nahradil ho však Ukrajinec Krivov, na 12. km Tóthovi zostávalo neustále 9. miesto. Na 14. km s Jemelianovom na čele sa na 2. mieste objavili Schwazer s Vieirom so stratou 15 sekúnd a nádeje nestrácal ani Ír Heffernan. Slnko čoraz viac 'roztápalo' asfalt na okruhu, po hodine pretekov sa však Matej Tóth s 10. miestom akoby rozpálil do biela, rozchodil a začal sa posúvať vpred.
Devätnásťročný Jemelianov z tempa neubral ani v samotnom finiši a k zlatým mládežníckym medailám, vrátane juniorského svetového titulu, pripojil aj seniorský na starom kontinente. Na 18. km viedol Jemelianov s náskokom 34 sekúnd pred Vieirom a Schwazerom, Heffernan stráca 40 s, Matej Tóth na 7. mieste už útočil na najlepšiu šestku, ktorú uzatvára Ukrajinec Krivov len s 11-sekundovým náskokom. Tóthovi nakoniec chýbala k splneniu cieľa figurovať v šestke najlepších len jedna priečka, a to dosiahol navlas rovnaký čas ako 6. Rus Andrej Krivov. Do cieľa došlo 23 chodcov, dvoch diskvalifikovali a dvaja sa vzdali.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona