Chodcov chcú za tmy chrániť aj v obci

NETKY.SK • 24 December 2013, 15:51 • 2 min
Chodcov chcú za tmy chrániť aj v obci

BRATISLAVA - Od nového roka pribudne povinnosť nosiť reflexnú vestu alebo reflexné prvky za zníženej viditeľnosti pre chodcov mimo chodníka aj v obci.

slovakia

left justify in out

Povinnosť nosiť reflexnú vestu alebo reflexné prvky za zníženej viditeľnosti na ceste mimo chodníka bude pre chodcov platiť aj v obci. Novinku prináša od nového roku novela zákona o cestnej premávke. „Všetci vieme, že chodec v čiernom za zníženej viditeľnosti je terčom pre autá,“ povedal pre agentúru SITA policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

"Z dôvodu zvýšenia bezpečnosti chodcov pribudla povinnosť pre chodcov idúcich po krajnici alebo po okraji vozovky, teda nie idúcich po riadne vybudovanom chodníku pre chodcov, aby za zníženej viditeľnosti nielen mimo obce, ale aj v obci, mali na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev," spresnil Ábel. Znížená viditeľnosť je taká viditeľnosť, keď sa účastníci cestnej premávky dostatočne zreteľne navzájom nevidia, ani keď nevidia predmety na ceste, najmä od súmraku do svitania, za hmly, sneženia, hustého dažďa a v tuneli. Citlivé sú podľa Ábela mesiace na začiatku roka zhruba do marca, ale kritický je najmä október, november a december, kedy už viac rokov po sebe býva najviac usmrtených chodcov, a prevažne v obciach. Takmer 30 percent usmrtených na cestách tvoria chodci. „Silne je zastúpená kategória starších osôb,“ spomenul Ábel. 

Podľa Ábela sa reflexné prvky stávajú v spoločnosti čoraz akceptovanejšie, majú ich deti, mládež. „Dobre zareagovali výrobcovia, ktorí kombinujú oblečenie, turistické doplnky i školské tašky s reflexnými prvkami,“ hodnotí policajný viceprezident. Pri starších ľuďoch museli policajti riešiť problém, že ich síce chceli používať, ale nevedeli, kde ich kúpiť. Polícia preto v tejto oblasti spolupracuje so samosprávou aj s duchovnými. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies