Chmelárovi nezaregistrovali jeho stranu SEN: Vnútro zistilo nedostatky v podpisoch

NETKY.SK • 5 Október 2015, 13:12 • 2 min
Chmelárovi nezaregistrovali jeho stranu SEN: Vnútro zistilo nedostatky v podpisoch

BRATISLAVA - Odmietnutie registrácie politického hnutia SEN ministerstvom vnútra (MV) považuje jeho zakladateľ Eduard Chmelár za politicky motivované. Žiadosť o registráciu podal na ministerstve 16. septembra.

slovakia

left justify in out

"Odovzdali sme 11.639 hlasov. Z toho pracovníčky ministerstva uznali za platné hlasy 10.696, čo stačí na registráciu. Napriek tomu sa pri následnej kontrole zistilo pomerne veľké množstvo podpisov, pri ktorých boli údajne ukradnuté a skartované občianske preukazy ešte z roku 2008. Každému musí byť jasné, že k takýmto údajom normálny človek nemá prístup, že to museli robiť profesionáli," vyhlásil Chmelár na dnešnom brífingu pred budovou ministerstva vnútra.

 

Hnutie považuje takéto praktiky za priamy útok na demokraciu. Proti tomuto rozhodnutiu ministerstva sa plánuje odvolať a zvažuje tiež podanie trestného oznámenia. "Ide o zjavný podvod a zneužitie údajov. Ide o zjavnú spravodajskú hru," poznamenal s tým, že zároveň oznámili nové začatie zbierania podpisov.

 

Chmelár avizoval, že hnutie to nezastaví a je pripravené aj na iné varianty. Súbežne začína rokovania s niektorými mimoparlamentnými subjektmi o zjednotení sa pod značkou SEN. Podmienkou spolupráce je stotožnenie sa s jeho sociálno-ekologickým programom, žiadne dlhy a oligarchickí sponzori. "Môžete si byť istí, že SEN zasiahne do budúcoročných parlamentných volieb," deklaroval.

 

"Ministerstvo vnútra odmietlo registráciu, lebo pri overovaní hárkov s 11.500 podpismi boli nájdené nedostatky," priblížil riaditeľ tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík. Hneď po odovzdaní bolo 804 podpisov vyradených, pretože pri nich chýbali údaje o osobách. "Následne dôslednou kontrolou okolo 3000 podpisov bola zistená chybovosť zhruba 31 percent. To znamená, že nesplnili podmienky na registráciu, keďže mali menej ako 10.000 podpisov," dodal.

 

Chybovosť hárkov bola zo začiatku približne 40 percent a po dlhšom preverovaní klesla na 31 percent. Medzi zistenými nedostatkami boli napríklad neexistujúce čísla občianskych preukazov, čísla preukazov vydaných inej osobe ako tej, ktorá bola na podpisovom hárku. Uvedené boli iné adresy trvalého pobytu, ako aj čísla skartovaných, stratených a odcudzených preukazov vydaných iným ľuďom ako tým na zozname.

 

Ako Netík dodal, ministerstvo vnútra všetky tieto informácie postúpi Policajnému zboru, pretože je tu podozrenie z trestného činu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona