Chmelár pred OH2016: Verím, že Brazílčania nedopustia fiasko

NETKY.SK • 26 Apríl 2016, 13:47 • 2 min
Chmelár pred OH2016: Verím, že Brazílčania nedopustia fiasko

BRATISLAVA - Prezidenta Slovenského olympijského výboru (SOV) Františka Chmelára by potešilo, keby Slovenskú republiku na augustových olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro (5. - 21. 8. 2016) reprezentovalo aspoň pol stovky športovcov.

slovakia

left justify in out

Uviedol to na nedávnom 49. valnom zhromaždení SOV v Bratislave a pripomenul, že v súčasnosti má právo štartu pod piatimi kruhmi 37 slovenských športovcov a ďalší piati - šiesti by mali pribudnúť v najbližších dňoch. "A sú tam ešte aj športovci, ktorí majú veľkú šancu štartovať na olympiáde. Takže v konečnej nominácii sa môže pokojne ocitnúť aj 50 až 52 športovcov," zdôraznil František Chmelár.

 

"To je kvantitatívne vyjadrenie. Iná vec je kvalita našich reprezentantov. Sme radi, že vo výprave máme majstrov sveta hneď v niekoľkých veľkých športoch. V atletike, cestnej cyklistike, športovej streľbe, rýchlostnej kanoistike," vymenoval šéf SOV reprezentantov, ktorí by v auguste mali byť ťahúňmi slovenskej výpravy.
"Ale budeme mať v nej aj takých športovcov, ktorí síce na olympiádu pôjdu, zúčastnia sa na nej, ale od nich medaily očakávať nemôžeme. To si povedzme na rovinu," pokračoval prvý muž slovenského olympijského hnutia.


František Chmelár tiež pripomenul, že v súčasnosti sú v plnom prúde kvalifikačné boje o postup na OH 2016. "Ak by sme v Riu mali 50-člennú výpravu športovcov, boli by sme spokojní. Napĺňalo by to predpoklady, s ktorými sme vstupovali do tohto štvorročného olympijského cyklu. Samozrejme, uvedomujeme si, že dostať sa na OH je z roka na rok náročnejšie, pretože konkurencia je čoraz kvalitnejšia. Preto musíme utvoriť čo najlepšie podmienky pre všetkých našich nádejných olympionikov, aby nás mohli čo najlepšie reprezentovať," zdôraznil prezident SOV.


Sto dní pred začiatkom podujatia sú najväčším logistickým problémom letenky do Ria. "Vhodné letecké spojenie do Ria je v súčasnosti už nemožné vybaviť. Všetko je už obsadené a najmä predražené. Poriadne predražené," konštatoval František Chmelár, ktorý nádejným olympionikom zaželal najmä čo najviac splnených limitov. A tým ostatným, ktorí už limity majú vo vrecku, aby boli zdraví, aby neboli zranení, aby sa im v príprave darilo.


V súvislosti s kauzami a rôznymi "jóbovkami", ktoré z dejiska OH 2016 pravidelne prichádzajú, prezident SOV zdôraznil: "Najnovšie informácie máme od členov koordinačnej komisie MOV, ktorá Rio nedávno navštívila. Samozrejme, že aj oni hlásili z dejiska olympiády problémy. Aj oni museli konštatovať, že organizátori s mnohými vecami meškajú. Ale to bolo vždy tak. Nikdy v dejisku olympiády neboli práce dokončené v termíne. Mám za sebou možno už dvanásť olympiád a nepamätám si takú, ktorá by sa zaobišla bez problémov. Vždy bolo niečo zlé, nedokončené, nevyhovujúce. A nakoniec všetko bolo inak. Všetko sa stihlo urobiť, všetko sa stihlo zabezpečiť na tej najvyššej úrovni. Verím, že to tak bude aj v Brazílii."


"Brazília je taká veľká krajina, že urobí všetko pre to, aby prvá olympiáda na území Južnej Ameriky neskončila nejakým fiaskom. Oni sú takí silní patrioti, že určite spoja a zmobilizujú všetky sily, aby olympiáda bola na úrovni. Aby prvé olympijské hry v Južnej Amerike zanechali v účastníkoch veľký dojem, aby im pripravili veľa silných a neopakovateľných zážitkov. My nepotrebujeme červené koberce. My potrebujeme vytvoriť také podmienky, aby sa tam nikomu nič nestalo. Aby olympiáda prebehla bez nejakých rušivých momentov. Nič iné," zdôraznil šéf SOV a pokračoval.

 

"My už v Riu máme svoje miesto. Veľmi výhodné miesto v rámci olympijskej dediny. Dedina bude pekná. Bude v blízkosti Olympijského parku, v blízkosti jedálne a stanice kyvadlovej dopravy, ktorá bude voziť pretekárov na športoviská. V modernej štvrti Ria. Tam budú naši olympionici bývať." Mimochodom, v blízkosti Olympijského parku by mal počas OH 2016 fungovať aj tradičný Slovenský dom. Bude naozaj v prevádzke?


"Pracuje sa na tom, aby naozaj v Riu bol. Poverili sme agentúru, ktorá to má v popise práce, aby vymysleli projekt na realizáciu tohto priestoru. To predsa nie je naša starosť. My licenciu na zriadenie tohto reklamného objektu odovzdávame ďalej. Posúvame ju reklamným firmám, ktoré sa chcú aj takto realizovať. Dúfam, že to opäť bude dôstojné miesto, na ktorom by sme účastníkom olympiády vhodným spôsobom predstavili Slovensko. Podľa našich informácii vieme, že aj ďalších dvadsať európskych krajín chystá svoje vlastné prezentačné domy. Takže aj v tomto smere nebudeme v Riu osamotení. Robia to mnohí iní, urobíme to aj my. V dejisku olympijských hier aj takouto formou chceme prezentovať krásy našej domoviny," zdôraznil František Chmelár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies