Chmel: Zmeny v hmotnej núdzi siahajú na dôstojnosť

NETKY.SK • 25 Október 2013, 10:51 • 2 min
Chmel: Zmeny v hmotnej núdzi siahajú na dôstojnosť

BRATISLAVA - Vládny návrh zákona o pomoci v hmotnej núdzi podľa poslanca Rudolfa Chmela (Most-Híd) siaha na dôstojnosť najchudobnejších.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej uviedol v parlamentnej rozprave, jediní, ktorí získajú zamestnanie, budú koordinátori malých obecných služieb. Zamestnanosti by pritom podľa neho prispelo, keby štát poskytoval skutočnú možnosť na získanie reálneho pracovného miesta. "Ak by tento zákon inicioval ktokoľvek z pravicových politikov, myslím, že by ste ho roztrhali na kusy," odkázal poslancom Smeru-SD. 

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter uviedol, že vláda chce zvýšiť pričinenie občana pri riešení jeho hmotnej núdze. Na riešenie tohto problému je podľa ministra spoločenská objednávka. "Reagujeme na chýbajúcu adresnosť v sociálnom systéme," tvrdí Richter. Pripustil, že po roku od aplikácie zákona v praxi ministerstvo práce zákon prehodnotí a navrhne možné zmeny. "Tento návrh zákona nemá nechať ľudí zomrieť," upozornil Richter. 

Základnú dávku v hmotnej núdzi v sume 61,6 eura má štát podľa navrhovaného zákona od začiatku budúceho roka vyplácať len tým plnoletým sociálne odkázaným osobám, ktoré mesačne odpracujú v rámci malých obecných služieb alebo dobrovoľníckych prác aspoň 32 hodín. Základným predpokladom tejto podmienky však bude, že mu takúto činnosť obec ponúkne. Ak ani jeden z rodičov nevyužije ponuku obce a nebude pracovať, rodina nedostane aktivačné príspevky, ani základnú dávku v hmotnej núdzi na rodičov. Rodina by však mala naďalej nárok na príspevok na bývanie a na dávky na deti. Pri štvorčlennej rodine, kde ani jeden z rodičov nepracuje, by tak suma sociálnych dávok klesla zo 156 eur na 36 eur. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies