Chmel: Deň Rómov nie je dôvod na radosť, ale memento

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 14:06 • 2 min
Chmel: Deň Rómov nie je dôvod na radosť, ale memento

BRATISLAVA – Medzinárodný deň Rómov podľa predsedu Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolfa Chmela (Most-Híd) žiaľ nie je dôvod na radosť, či nebodaj chválu, ale mal by byť mementom.

slovakia

left justify in out

Chmel toto tvrdenie zdôvodnil pripomenutím nedávneho policajného zásahu vo Vrbnici, ale tiež už takmer dva roky nedoriešeného brutálneho zásahu polície v Moldave nad Bodvou. „Aj preto by mal byť tento deň mementom najmä pre väčšinu, ktorá sa nevie zbaviť zakorenených predsudkov, rozdeľujúcich našu spoločnosť, ale najmä pre politické elity, ktoré majú povinnosť usilovať sa o rovnosť práv a dôstojnosti každého človeka, bez ohľadu na jeho rasovú, národnostnú, náboženskú či inú príslušnosť,“ povedal Chmel dnes pre agentúru SITA. Podľa neho pre sociálne a inak marginalizované skupiny obyvateľov, často bezbranné voči nesolidárnemu okoliu, platí dôraz na dôstojnosť ľudského života mnohonásobne viac. “Urobme spoločne všetko pre to, aby sa dnešný deň raz dal nazvať naozajstným sviatkom ľudskej súdržnosti a dôstojnosti,“ vyzval Chmel.

 

Medzinárodný deň Rómov si ľudia pripomínajú na počesť prvého svetového kongresu Rómov v Orphingtone pri Londýne 8. apríla 1971, na ktorom sa začali písať dejiny sebauvedomenia Rómov a posilňovania hrdosti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies