Chmel by dal ombudsmanke sídlo, Mikloško priestor v TV a v rozhlase

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 12:00 • 2 min
Chmel by dal ombudsmanke sídlo, Mikloško priestor v TV a v rozhlase

BRATISLAVA - Verejný ochranca práv by mal mať vlastné sídlo a nie fungovať v prenajatých priestoroch. Myslí si to bývalý vicepremiér a súčasný šéf ľudskoprávneho parlamentného výboru Rudolf Chmel (Most-Híd).

slovakia

left justify in out

Ombudsman by tiež podľa neho potreboval pre svoju prácu lepšie technické a personálne vybavenie. Chmel je rád, že ombudsmanka Jana Dubovcová upozorňuje na porušovanie ľudských práv, problémy podľa neho treba riešiť. "Právny štát bez rešpektovania ľudských práv prakticky neexistuje," zdôraznil v pléne.

 

Poslanci diskutujú o správe o činnosti ombudsmana za minulý rok. Dubovcová v nej poukázala na viaceré porušenia ľudských práv detí v reedukačných centrách či pri zaraďovaní, najmä rómskych detí, do špeciálnych škôl. Upozornila, že deti v reedukačných centrách majú na celodennú stravu necelé tri eurá a trpia hladom.

 

Verejná ochrankyňa práv upozornila tiež na to, že úroveň vzdelávania v reedukačných centrách je nižšia než v iných školách. Nepáčia sa jej ani niektoré metódy, ktoré centrá využívajú - napríklad zatváranie detí, ktoré predtým ušli, do ochrannej miestnosti na 24 hodín, gynekologické prehliadky dievčat po návrate do centra alebo obliekanie detí, ktoré predtým porušili pravidlá, do oblečenia inej farby.

 

Ombudsmanka tiež dnes poukázala na to, že do špeciálnych škôl sú zaraďované nielen deti s ľahším mentálnym postihnutím, ale aj tie, ktoré nie sú pripravené na zápis.

 

Najmä opozícia dala Dubovcovej za pravdu a ocenila jej aktivitu. Jozef Mikloško z KDH by prijal, keby ombudsmanka pravidelne vystupovala vo verejnoprávnom rozhlase a v televízii. V rozhlase by podľa neho mohla mať päťminútovýc priestor, v televízii tri minúty. Na tomto mieste by verejnosti priblížila vždy jeden prípad, ktorý treba riešiť a kde dochádza k neprávostiam. Podľa Mikloška by to mohlo mať edukačný charakter.

 

Martin Poliačik zo SaS by zas privítal, keby pri prerokovávaní správy o činnosti ombudsmanky sedela v pléne aj celá vláda. Tá totiž podľa neho zodpovedá za to, či budú prijaté opatrenia, ktoré pomôžu riešiť krivdy, neprávosti a porušenia ľudských práv, o ktorých hovorí Dubovcová. Navyše sa zodpovedá parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies