Chlór bol takmer určite používaný pri útokoch v Sýrii

NETKY.SK • 10 September 2014, 19:07 • 2 min
Chlór bol takmer určite používaný pri útokoch v Sýrii

HAAG - Jedovatá chemikália, takmer určite chlór, bola "systematicky a opakovane" používaná tento rok ako zbraň pri útokoch na dediny v severnej Sýrii. Vyhlásila to dnes Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorú citovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

OPCW uviedla, že správa jej vyšetrovacieho tímu vyslaného do Sýrie sa zakladá na desiatkach rozhovorov s obeťami, lekármi, očitými svedkami a ďalšími osobami.
     

Správa, ktorá zatiaľ nebola zverejnená celá, nepripisuje žiadnej strane vinu za útoky chlórom na tri dediny v severnej Sýrii. OPCW zverejnila zatiaľ iba krátke vyhlásenie sumarizujúce závery, upozornil hovorca organizácie Michael Luhan.
     

Skoršia správa vyšetrovacej misie už takisto uvádzala, že v Sýrii bol zrejme použitý chlór ako zbraň.
     

Organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch v máji takisto informovala, že má presvedčivé dôkazy, že tento rok v apríli sýrske vládne vrtuľníky zhadzovali bomby s obsahom chlóru na tie isté dediny pod kontrolou povstalcov, ktoré uvádza v správe aj OPCW.
     

Chlór je jedovatý priemyselný plyn, ktorý nie je zaradený medzi chemické zbrane.
     

Útoky chlórom zo skoršieho obdobia toho roka sa stali v čase, keď Damask a OPCW uskutočňovali spoločnú zložitú misiu na odvoz zásob sýrskych chemických zbraní a prekurzorov na ich výrobu z územia Sýrie. Všetky jedovaté bojové plyny, nervovo-paralytické látky a ďalšie chemikálie deklarované Sýriou sú v súčasnosti už odvezené z územia krajiny a väčšina jedovatých súčastí arzenálu je zničená.
     

OPCW uviedla, že jej vyšetrovacia misia bude pokračovať v práci, keďže existuje "séria nových obvinení" z útokov chlórom v Sýrii, ku ktorým údajne došlo v auguste.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies