Chlapec (16) oboplával na svojej jachte celú zemeguľu!

NETKY.SK • 15 November 2013, 07:49 • 2 min
Chlapec (16) oboplával na svojej jachte celú zemeguľu!

PORTSMOUTH/BRATISLAVA - Pred piatimi rokmi bol Michael Perham 16-ročným mládencom. Uskutočnil si sen, oboplával zemeguľu ako najmladší človek na svete.

slovakia

left justify in out

Na cestu okolo sveta sa vydal 15. novembra 2008, keď na svojej jachte vyplával z britského Portsmouthu. Jeho plavba mala podľa plánov trvať štyri mesiace. Napokon sa z nej stala takmer 10-mesačná odysea plná technických aj navigačných výziev.

Samotný začiatok Perhamovej plavby okolo sveta sa de facto začal 18. novembra 2008, keď jeho jachta s menom Totallymoney.com prekročila líniu spájajúcu Ushant na severe Francúzska a Lizard Point na juhu Anglicka vo Veľkej Británii, ktorá sa považuje za oficiálny bod štartu aj cieľa pri podobných plavbách.

Mladý dobrodruh plánoval počas plavby spať v krátkych etapách, počas nich mala jachtu riadiť automatika. Autopilot sa však už v prvý týždeň pokazil a Michael Perham bol nútený stráviť jeho opravou v portugalskom Casais jeden deň. Problémy s autopilotom ho však sprevádzali aj naďalej. V Las Palmas na Kanárskych ostrovoch strávil opravou naničhodného zariadenia 27 dní. Rovník prekročil 9. januára 2009 a oslávil to šampanským. Zastávku v Kapskom meste (Juhoafrická republika - JAR) využil na stretnutie s japonským moreplavcom 75-rocným Minoru Saitom, ktorý bol na svojej ôsmej plavbe okolo sveta.

Dňa 16. marca 2009 oslávil v Indickom oceáne svoje 17. narodeniny. Minul mys Cape Leeuwin na juhu Austrálie, zastihla ho búrka a poškodilo sa mu kormidlo, mesiac ho opravoval v Hobarte v Tasmánii. V máji 2009 vyrazil smerom na Nový Zéland, kde v Aucklande opäť opravoval autopilota a 2. mája 2009 prekročil poludník tvoriaci dátumovú hranicu. V júli toho roku sa preplavil Panamským prieplavom, ale ešte predtým musel pod hladinou oceánu oslobodiť kormidlo od zakliesneného lana. V Paname sa zdržal ďalšími nevyhnutnými opravami. Posledná časť plavby cez Atlantik mu trvala takmer mesiac a 27. augusta 2009 dosiahol cieľovú líniu a stal sa tak najmladším moreplavcom na svete, ktorý oboplával zemeguľu.

Do Portsmouthu Michael Perham dorazil 30. augusta 2009 a vychutnal si uvítanie. Plavba nebola prechádzkou ružovým sadom, zažil búrky a nečakané vysoké vlny preliali jeho športovú jachtu niekoľkokrát. Jeho nadšenie pre dobrodružstvo to však nenaštrbilo.

V roku 2014 sa chystá našu Modrú planétu obletieť na lietadle.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies