Unikátny zákrok: Chlapcovi vytvorili uši z rebier!

NETKY.SK • 13 August 2014, 09:46 • 2 min
Unikátny zákrok: Chlapcovi vytvorili uši z rebier!

LONDÝN - Deväťročnému Kieranovi Sorkinovi z anglického grófstva Hertfordshire, ktorý sa narodil bez uší, vytvorili chirurgovia z Great Ormond Street Hospital v Londýne uši z chrupavky rebra.

slovakia

left justify in out

V tejto nemocnici vykonávajú približne 40 takýchto zákrokov ročne, vo väčšine prípadov však musia vytvoriť iba jedno ucho.

 

Kieran sa narodil s vadou známou ako mikrotia, pričom bol hluchý a namiesto uší mal iba malé lalôčiky. V minulosti však absolvoval operáciu, pri ktorej mu implantovali načúvací prístroj, a preto v súčasnosti už počuje.

 

Počas najnovšieho zákroku mu najprv odobrali chrupavku zo šiestich rebier, z nej následne vytvorili ušnice, ktoré mu všili do kože. Tvar ušníc pritom vymodelovali podľa uší Kieranovej matky Louise.

 

Chlapca čaká o šesť mesiacov ešte jedna operácia, počas ktorej mu upravia uši tak, aby viac odstávali od lebky. "Táto operácia je čisto kozmetická, nepomáha zlepšiť sluch. Má však veľmi veľký psychologický efekt, pretože v takomto mladom veku dokáže zvýšiť sebavedomie pacienta. Dokážeme mu úplne zmeniť osud," uviedol plastický chirurg Neil Bulstrode.

 

"Chcem, aby sa ma ľudia prestali pýtať na uši, jednoducho chcem vyzerať ako moji kamaráti. Taktiež by som rád nosil slnečné okuliare a používal slúchadlá," povedal chlapec. "Kieran je veľmi spoločenský a po tejto operácii túžil dlhé roky. Nechcem, aby ho ostatné deti šikanovali, pretože vyzerá inak. Chcem, aby ho akceptovali ako hocikoho iného," dodala jeho matka. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies