Chlapcovi implantovali endoprotézu, ktorú si doma môže predĺžiť aj sám

NETKY.SK • 30 Júl 2015, 12:55 • 2 min
Chlapcovi implantovali endoprotézu, ktorú si doma môže predĺžiť aj sám

BRATISLAVA - Trinásťročnému Jakubovi z Lednických Rovní implantovali ako prvému v detskej nemocnici na bratislavských Kramároch novú expandibilnú protézu.

slovakia

left justify in out

Bude s ním rásť a možno ju predĺžiť priložením vysokofrekvenčného generátora. Chlapec trpí závažnou diagnózou malígneho nádoru kostí.
     

"Endoprotézy sme doteraz predlžovali mechanicky na operačných sálach v celkovej anestézii, dnes to vieme urobiť priložením generátora, ktorý funguje na elektromagnetickom princípe. Celé to netrvá dlhšie ako pár minút," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Milan Kokavec, prednosta Detskej ortopedickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave. Takúto endoprotézu lekári podľa neho nezavádzajú v Maďarsku ani v Českej republike.
     

"Zatiaľ nesmiem stúpať na nohu, chodím o barlách. Nemám veľké bolesti, cítim, že v nohe je všetko v poriadku," povedal Jakub. Chlapcovi budú endoprotézu predlžovať ambulantne, neskôr si končatinu môže predĺžiť aj sám doma. "Takto ho uchránime pred tromi až štyrmi operáciami, ktoré by inak musel absolvovať," podotkol Kokavec. 
     

Jakuba operovali lekári pred asi dvoma týždňami. Rozhodli sa pre resekciu nádoru a náhradu endoprotézou. Tá má vo svojom vnútri zabudovaný motorček, ktorý vie predĺžiť končatinu až do ôsmich centimetrov. Podľa Kokavca by to malo stačiť na definitívnu korekciu nohy, aby mal pacient aj vo svojich 17 rokoch, kedy je už ukončený rast, rovnako dlhé končatiny. Na predĺženie by mal prísť do ambulancie raz za pol roka.
       

Novú endoprotézu možno podľa riaditeľa DFNsP Ladislava Kuželu implantovať pacientom iba za určitých podmienok. "Vždy, keď to ale bude možné, tak to využijeme," povedal. Použitie nového systému stálo nemocnicu 44.000 eur bez DPH, obrátila sa na zdravotnú poisťovňu.
     

DFNsP používa expandibilné protézy ako jediná na Slovensku, prvú implantovala pred ôsmimi rokmi. Resekcia nádoru s náhradou endoprotézy je na ortopedickej klinike podľa Kuželu bežný výkon. Doposiaľ ju urobili asi 35 pacientom, a to mechanickým predlžovaním.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies