Chlapci "Ďakujeme".

NETKY.SK • 21 Máj 2012, 08:25 • 2 min
Chlapci "Ďakujeme".

Chlapci "Ďakujeme".

slovakia

left justify in out

img

Slovenskí hokejisti získali na 76. majstrovstvách sveta v Helsinkách strieborné medaily. V nedeľňajšom boji o zlato nestačili na Rusov, keď ich favoriti zdolali vysoko 6:2.
      Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka však ďaleko predstihli očakávania fanúšikov i odborníkov. Splnili oba hlavné predšampionátové ciele - postúpiť do štvrťfinále a získať miestenku na ZOH 2014 v Soči a navyše ich aj poriadne vyšperkovali. Vo štvrťfinále vyradili Kanaďanov, favoritov na celkový triumf a v semifinále aj večných rivalov Čechov. V boji o zlato sa predstavili po dlhých desiatich rokoch a po deviatich získali medaily.
      Finále:
      Rusko - Slovensko 6:2 (1:1, 3:0, 2:1)
      Góly: 10. Siomin (Ovečkin, Dacjuk), 27. Perežogin (Popov), 34. Tereščenko (Širokov, Žerdev), 36. Siomin (Dacjuk), 44. Dacjuk (Siomin, Ovečkin), 59. Malkin (Nikulin, Nikitin) - 2. Chára (Surový), 50. Chára (Surový, Šatan). Rozhodcovia: Reiber (Švaj.), Jeřábek - Blumel (obaja ČR), Arm (Švaj.), vylúčení: 1:2 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 13.242 divákov.
      Rusko: Varlamov – Birjukov, Nikulin, Jemelin, Rjasenskij, Medvedev, Denisov, Nikitin – Perežogin, Malkin, Popov – Siomin, Dacjuk, Ovečkin – Žerdev, Tereščenko, Širokov – Kokarov, Svitov, Kuliomin
      SR: Laco (45. Hamerlík) - Sekera, Baranka, Chára, Sersen, Starosta, Vydarený - Radivojevič, Handzuš, Kopecký - Šatan, Surový, Hudáček - Miklík, Mikúš, Tatar - Hovorka (40. Haščák), Bližňák, Bartovič
      Slovenskí hokejisti odštartovali zápas o zlato najlepšie ako mohli. Už po minúte a šiestich sekundách vypálil od modrej Chára a jeho strela skončila za Varlamovým chrbtom - 1:0. Rusi mali blízko k vyrovnaniu v 5. minúte, keď Tereščenkov teč minul bránku len o centimetre. Vzápätí našiel Kuliomin pred bránkou úplne voľného Kokarova, ale Laco výborne zachránil. Ruský tlak sa stupňoval, v 10. minúte mal Malkin na hokejke čistý gól, ale Baranka skvele zasiahol a vyrazil puk pred prázdnou bránkou. O chvíľu však bolo vyrovnané. Ovečkin našiel Siomina a ten upratal puk do siete - 1:1. Favorizovaní Rusi mali navrch aj v ďalšom priebehu, ale Slováci s nimi dokázali držať krok a hrali vyrovnanú partiu.
      Na začiatku druhého dejstva si oba tímy vypracovali dobré príležitosti, ale brankári odolali. V 24. minúte dostal pred slovenskou bránkou priestor Malkin, ale Laca ani dvakrát neprekonal. O tri minúty vystrelil Perežogin, puk sa na bránkovej čiare snažili zastaviť Surový s Chárom, no nakoniec si našiel cestu do siete - 2:1. Rusi hrali výborne v obrane, súpera nepúšťali do streleckých pozícií a vytláčali k mantinelom, navyše nerobili žiadne chyby. Slovenské útoky sa tak často končili bez strely na bránku. Naopak "Zborná" neustále hrozila a najmä prvé dva útoky s hviezdami Malkinom, Ovečkinom, či Dacjukom niekoľkokrát poriadne podkúrili. V 34. minúte chyboval pri rozohrávke Vydarený a Rusi útok dvoch na jedného na jeden dotyk zakončil krásnym gólom. Pripísal si ho Tereščenko. O dve minúty prišla ďalšia slovenská chyba, tentoraz Baranku a Siomin si Laca doslova vychutnal - 4:1. Zo Slovákmi to vyzeralo zle, navyše ešte v tej istej minúte išiel na trestnú Chára. Rusi si z presilovky spravili vlastnú exhibíciu, ale ďalší gól nepridali.
      Rusi na začiatku tretej tretiny zvoľnili tempo, ale opäť im pomohli Slováci. Hudáček vo vlastnom obrannom pásme "prihral" priamo Ovečkinovi. Puk sa cez Siomina dostal k Dacjukovi a ten piatykrát rozvlnil Lacovu sieť. Vůjtek vzápätí poslal do bránky Hamerlíka. Potom si zahrali presilovku aj Slováci a Chára po peknej kombinácii so Surovým znížil na 2:5. V záverečných minútach sa ešte sympaticky snažili spraviť niečo s výsledkom, ale v závere ešte inkasovali od najužitočnejšieho hráča turnaja Malkina.
      Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Chcem poďakovať všetkým za odvedený výkon. Hráči hrali na doraz, na hranici fyzických síl a to sa aj ukázalo proti Rusom, kde im už chýbali sily. Všetky zápasy sme tu bojovali a stálo nás to obrovské množstvo síl. Hrať proti Rusom, ktorí ich mali viac, je takmer nemožné. O fanúšikoch máme informácie z domu, či z internetu, ale to sa musí vidieť a zažiť na vlastnej koži."
      Ján Laco, brankár SR, najlepší na MS svojom poste: "Je to obrovský úspech. Škoda, že finále nám nevyšlo podľa predstáv, chýbal nám krôčik. Každý z nás si to dnes  užil, Rusi však ukázali svoje kvality. Musím im zagratulovať k zisku titulu. Striebro určite poriadne oslávime."
      Zdeno Chára, kapitán SR, najlepší obranca turnaja: "Ja by som tie góly rád vymenil za víťazstvo. Rusi však hrali veľmi dobre. Napriek dnešnej prehre sa nemáme za čo hanbiť a odchádzame z turnaja so vztýčenými hlavami. Každý zápas bol veľmi ťažký, po víťazstve nad USA sme si uvedomili, že každý tím sa dá zdolať. Som veľmi rád, že som mohol byť súčasťou tohto tímu, chcem sa chlapcom  poďakovať. Striebro chcem venovať Paľkovi Demitrovi, ktorý tu s nami už nie je, ale bol v našich myšlienkach."
      Tomáš Tatar, útočník SR, najmladší člen kádra: "Zo striebra mám radosť, no je tam aj trochu smútku, lebo sme boli blízko k zlatu. Nevieme, kedy sa opäť takáto šanca zopakuje. V každom zápase akoby sme mali nôž na krku a došli nám sily. Rusi veľmi dobre korčuľovali, v druhej tretine nám dali tri góly a už sme s tým nič nedokázali urobiť. Hrať finále na MS je krásne. Som rád, že som ho zažil v takom mladom veku. Dúfam, že fanúšikovia nás budú v pondelok čakať a že s nimi oslávime tento úspech."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona