Chlad spomalil šírenie peľu, objavil sa už aj peľ topoľov a brestu

NETKY.SK • 18 Marec 2017, 16:50 • 2 min
Chlad spomalil šírenie peľu, objavil sa už aj peľ topoľov a brestu

BANSKÁ BYSTRICA - Pokles nočných teplôt až do mínusových hodnôt spôsobil, že v uplynulých dňoch nedošlo k výraznému nárastu denných koncentrácií peľu vo vzduchu, ale naopak, nízke nočné teploty majú za následok pokles denných koncentrácií peľu v ovzduší najmä na strednom a severnom Slovensku.

slovakia

left justify in out

Napriek tomu na celom území SR naplno kvitnú prvé jarné dreviny, najmä lieska, jelša a parkové dreviny z čeľadí cyprusovité a tisovité. Ich peľ zachytávali v uplynulých dňoch spustené monitorovacie stanice na Slovensku.

 

"V Banskej Bystrici sme evidovali najvyššie denné koncentrácie peľu liesky a jelše. Dosiahla 168 peľových zŕn a peľ jelše 85 peľových zŕn v kubickom metri vzduchu. Monitorovacia stanica pri Úrade verejného zdravotníctva SR v Bratislave zachytila najvyššie denné koncentrácie peľu pred piatimi dňami, pričom najväčší podiel mali dreviny z čeľadí cyprusovité-tisovité. V Trnave a Nitre dreviny z týchto čeľadí tiež dosiahli vysoké denné koncentrácie a percentuálne mali najväčší podiel na výslednej hodnote dennej koncentrácie peľu v ovzduší," konštatovala Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby na Slovensku.

 

Ako dodala, okrem peľu jelše, liesky, drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité sa vyskytoval v ovzduší v nižších koncentráciách aj peľ topoľov a brestu.

 

Podľa Lafférsovej peľová sezóna liesky a jelše v teplejších oblastiach Slovenska už prechádza svojim vrcholom. Vyššie denné koncentrácie peľu týchto druhov môžeme očakávať ešte na strednom Slovensku a v severne položených lokalitách. Pokles denných hladín peľu bude naďalej ovplyvňovať zrážková činnosť a nočné mrazy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies