Chlad a dážď pomohli alergikom

NETKY.SK • 17 Máj 2014, 06:31 • 2 min
Chlad a dážď pomohli alergikom

BANSKÁ BYSTIRICA - Chlad a dážď, ktorý v týchto dňoch na Slovensku pretrváva, pomohli alergikom. Keď však príde čo len mierne oteplenie, musia sa pripraviť na prudký rozvoj peľovej sezóny tráv. Ich denné koncentrácie budú narastať na celom území Slovenska. Tvrdia to odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

slovakia

left justify in out

Podľa nich v uplynulých dňoch v ovzduší dominoval peľ ihličnanov - jedle, smreka a borovice. Najvyššie koncentrácie peľu borovicovitých zachytila monitorovacia stanica v Banskej Bystrici, menej v Bratislave, Nitre a Košiciach.
      

"Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých je v plnom prúde už na celom Slovensku. Najvyššie denné koncentrácie namerali v Banskej Bystrici a Bratislave. V ovzduší sa vyskytoval ojedinele aj peľ javora, drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité, hraba, duba, buka, platanu, orecha a tiež peľ pagaštana, gaštana, bazy, skorocelu, ružovitých, astrovitých a pŕhľavovitých rastlín," priblížila situáciu Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici.
      

"Peľová sezóna ihličnanov z čeľade borovicovitých už na väčšine územia prešla svojím vrcholom a koncentrácie ich peľu v ovzduší majú klesajúcu tendenciu. Ubudne aj peľ duba a buka, pribudne však peľ bazy. Tzv. topoľová vata, najmä počas teplých a veterných dní, ešte na čas znepríjemní život alergikom. V teplejších oblastiach už začína kvitnúť lipa. Na severe územia ešte kvitne repka, ktorej peľ sa vo vyšších koncentráciách vyskytuje v ovzduší najmä v blízkosti kvitnúcich lánov," dodala Lafférsová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona