Chicago pokorilo Chárov Boston: Vyhralo prvé finále v treťom predĺžení

NETKY.SK • 13 Jún 2013, 07:42 • 2 min
Chicago pokorilo Chárov Boston: Vyhralo prvé finále v treťom predĺžení

CHICAGO - Hokejisti Chicaga Blackhawks vyhrali prvý finálový zápas Stanleyho pohára nad Boston 4:3 po trojnásobnom predĺžení. Boston v zápase viedol 2:0 i 3:1, domácim sa však podarilo manko zmazať a vynútili si predĺženie.

slovakia

left justify in out

Najdlhší súboj tohtoročného play-off napokon rozhodol v 113. min Andrew Shaw. Na úvodný gól Blackhawks prihrával Marián Hossa. V závere druhého predĺženia trafil pri presilovke Zdeno Chára žŕdku domácej bránky. Kapitán Bruins strávil v súboji na ľade 45:05 min, ďalšie dve bol na trestnej lavici. Na jeho konto pribudol jeden plusový bod a jedna strela. Marián Hossa odkorčuľoval 34:18 min a s desiatimi streleckými pokusmi bol najaktívnejším hráčom duelu. Michal Handzuš ohrozil bránku Bostonu počas 29:16 min pobytu na ľade raz, na vhadzovaniach mal 50 % úspešnosť a rozdal štyri bodyčeky. 

Stredajší zápas bol piatym najdlhším finále v histórii. Fanúšikovia v United Centre videli takmer dva kompletné duely. Hráči vyslali počas 113 minút na obe bránky 117 striel (63:54), rozdali si 120 bodyčekov (61:59) a útočníci zvládli 114 vhadzovaní (58:56). V poradí druhý zápas finálovej série o Stanleyho pohár sa hrá v sobotu 15. júna o 20.00 h východoamerického času (2.00 SELČ už v nedeľu) opäť na ľade Chicaga. 

Oba tímy sa od začiatku snažili o častú streľbu. Aktívny bol Marián Hossa, ktorý sa najskôr pokúšal prekvapiť Raska v 4. min strelou zápästím z pravej strany a potom ho nebezpečne ohrozil aj o tri minúty neskôr. Chicago podľa očakávania bolo ofenzívnejšie, Boston vychádzal z dôslednej obrany. V 12. min podržal svoj tím Crawford, ktorý zlikvidoval strelu dobre postaveného Marchanda zľava. Bruins otvorili v 14. min skóre, Krejčí dokorčuľoval puk za bránku, Hjalmarsson ho nedokázal od neho odstaviť, Čech prihral Hortonovi, ten Lucicovi, ktorého strela spomedzi kruhov skončila v sieti - 0:1. Hostia prevzali aktivitu, domáci ohrozovali ich bránku už len z väčších vzdialeností. 

Hossa dal o sebe vedieť aj v úvode druhej dvadsaťminútovky, jeho aktivita bola opäť neúspešná. Udrelo na opačnej strane, Krejčí našiel v 51. sekunde Lucica, ktorý sa zasa presadil spomedzi kruhov. Domáci sa vrátili do zápasu v 24. min, Marián Hossa našiel Brandona Saada a ten prekonal Raska strelou z ľavého kruhu. Vyrovnať mohli Blackhawks počas dlhej presilovky o dvoch hráčov, veľkou prekážkou bol pre nich Rask. V 33. min nepotrestalo Chicago ani faul Zdena Cháru na Saada. 

Obrana Bostonu pracovala naďalej skvele. V 47. min navyše Bruins veľmi rýchlo využili po kombinácii presilovú hru, na konci akcie bol Patrice Bergeron - 1:3. Dvojgólové vedenie si držali len 111 sekúnd, Chicago vrátil do hry Dave Bolland. Hra sa prelievala zo strany na stranu, mala tempo. V 53. min sa presadil od modrej čiary s prispením korčule Ferencea Oduya a vyrovnal. Ani jeden tím nechcel potom spraviť zbytočnú chybu a o víťazovi muselo rozhodnúť predĺženie. 

Aj v nadstavenom čase mala hra vysoké tempo, oba tímy si vypracovali množstvo šancí. Obaja brankári museli byť v strehu, väčšie príležitosti mali Bruins. V 68. min vyriešil Crawford veľký závar pred bránkou so šancami Peverleyho, Seguina i Daugaviňša. V 73. min domáci zle striedali, Boston však druhú početnú výhodu v zápase nevyužil. V 76. min si vytvorili Bruins veľký tlak, po ktorom puk niekoľkokrát poskakoval v bránkovisku. Zakončila ho neúspešná strela Zdena Cháru, ktorú zblokoval Marián Hossa. Hráčom oboch tímov postupne dochádzali sily. V 87. min sa ocitol Kane sám pred Raskom, ale nedokázal ho zasunúť do siete. Blackhawks mali v druhom predĺžení viac z hry, rozhodnúť mohli Bruins. Po ďalšom zlom striedaní trafil 9 sekúnd pred vypršaním stej minúty od modrej ľavú žŕdku. V 104. min mal veľkú možnosť Krejčí, ale Crawford zachránil, potom nedokázal zasunúť puk bekhendom do prázdnej bránky Daugaviňš. Duel napokon rozhodol v 113. min Shaw, ktorý tečoval strelu Rozsívala od modrej čiary. Dráhu puku po pokuse českého hokejistu ešte zmenil aj Bolland. 

Výsledok stredajšieho prvého finálového zápasu Stanleyho pohára v hokeji (hrá sa na štyri víťazstvá): 
Chicago - Boston 4:3 po trojnásobnom predĺžení (0:1, 1:1, 2:1 - 0:0, 0:0, 1:0) - stav série: 1:0 
Góly: 24. Saad (MARIÁN HOSSA), 48. Bolland (Shaw), 53. Oduya (Kruger, Frolík), 113. Shaw (Boland, Rozsíval) - 14. Lucic (Horton, Krejčí), 21. Lucic (Krejčí), 47. P. Bergeron (Seguin, Lucic) 
Vylúčení: 3:3 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Rooney, Watson - Heyer, B. Murphy, 22 110 divákov. 



Zostavy: 
Chicago: Crawford - Keith, Seabrook, Hjalmarsson, Oduya, Leddy, Rozsíval - Marián Hossa, Toews, Sharp - P. Kane, Handzuš, Bickell - Bolland, Shaw, Saad - Frolík, Kruger, Bollig 
Boston: Rask - Chára, Boychuk, Ference, Seidenberg, Krug, McQuaid - Horton, Krejčí, Lucic - Jágr, Marchand, P. Bergeron - Peverley, Seguin, Daugaviňš - Paille, Kelly, S. Thornton



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona