Chemický závod v Novákov prestal používať ortuť

NETKY.SK • 11 December 2017, 18:08 • 2 min
Chemický závod v Novákov prestal používať ortuť

BRATISLAVA – Chemický závod v Novákoch skončil s výrobou chemických produktov prostredníctvom ortuťovej elektrolýzy. Ako agentúru SITA informovala manažérka pre komunikáciu spoločnosti Fortischem Anna Vojteková, závod tak dodržal nariadenie Európskeho parlamentu a Rady EÚ o ortuti, ktoré zakazuje používanie ortuti pri výrobe chlóru a hydroxidov elektrolýzou soľného roztoku.

slovakia

left justify in out

"Samotné zastavenie ortuťovej elektrolýzy prebehlo protokolárne pod dohľadom nezávislej odborne spôsobilej osoby a za účasti notára," uviedla Vojteková. Dodala, že ortuťovú elektrolýzu takzvaná membránová elektrolýza. „Uvedením novej membránovej elektrolýzy do prevádzky bude ortuť z výrobného procesu úplne vylúčená,“ uzavrela.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) už začiatkom novembra informovalo, že odmietlo chemickej spoločnosti Fortischem v Novákoch udeliť výnimku na výrobný proces, pri ktorom sa používa ortuť. „Od 12. decembra teda spoločnosť už touto metódou nebude môcť vyrábať chlór, čo sa, prirodzene, prejaví aj na dopadoch na životnom prostredí,“ uviedol vtedy hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák.

 

Na znečistenie rieky Nitra opakovane upozornila organizácia Greenpeace Slovensko, ktorá testovala vzorky odpadových vôd z chemického závodu v Novákoch. Vzorky obsahovali toxické látky v koncentráciách, z ktorých niektoré prekračovali zákonné limity. Jedno z najväčších rizík pritom predstavuje ortuť, ktorej obsah v šiestich vzorkách mal niekoľkonásobne vyššiu koncentráciu než je povolené. Ortuť patrí medzi ťažké kovy, ktoré sú pre živý organizmus škodlivé i v tom najmenšom množstve, a je zaradená do zoznamu prioritných nebezpečných látok.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies