Chemické zbrane v Sýrii premiestňujú, aby ich nenašli Američania

NETKY.SK • 13 September 2013, 16:10 • 2 min
Chemické zbrane v Sýrii premiestňujú, aby ich nenašli Američania

WASHINGTON - Sýria rozptýlila svoje zásoby chemických zbraní na 50 rôznych miest v snahe sťažiť Spojeným štátom ich lokalizáciu. Vo svojom štvrtkovom článku to uviedol americký denník The Wall Street Journal, ktorý sa odvoláva na nemenované oficiálne zdroje z Blízkeho východu a USA.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prerozdeľovanie sa podľa nich začalo zhruba pred rokom a zabezpečuje ho špecializovaný armádny útvar označovaný ako "Jednotka 450". Presuny chemických zbraní údajne pokračovali aj minulý týždeň, čo vyvoláva pochybnosti o uskutočniteľnosti ruského plánu, ktorý predpokladá ich umiestnenie pod medzinárodný dohľad. Americké alebo izraelské spravodajské služby sú podľa denníka naďalej presvedčené, že dokážu "väčšinu" zbraní lokalizovať, hoci jeden z citovaných zdrojov priznáva, že "vedia oveľa menej než tomu bolo pred šiestimi mesiacmi".

Spojené štáty obviňujú režim sýrskeho prezidenta Baššara al-Asada z augustového chemického útoku pri Damasku, kde údajne zahynulo viac ako 1400 ľudí vrátane niekoľkých stoviek detí. Washington presadzuje odvetu v podobe vojenského zásahu proti Damasku, zámer však odložil v záujme úspechu rokovaní o návrhu Ruska. Al-Asad vo štvrtok prvýkrát potvrdil, že Sýria sa chce chemických zbraní zbaviť, zatiaľ čo jeho vláda formálne požiadala o pristúpenie k príslušnému medzinárodnému dohovoru. Západom zatracovaný líder však požaduje, aby Američania najskôr odvolali plánovanú intervenciu. V rozhovore pre ruskú televíznu stanicu Rossija 24 vzniesol aj ďalšie požiadavky, ako je zastavenie dodávok zbraní sýrskym povstalcom v záujme "stability v regióne" či ratitifikácia Dohovoru o chemických zbraniach znepriateleným Izraelom. 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý v Ženeve rokoval s americkým náprotivkom Johnom Kerrym, vyjadril presvedčenie, že po vyriešení otázky kontroly nad chemickým arzenálom bude akýkoľvek zásah proti al-Asadovi "zbytočným".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona