Chemické zbrane v Sýrii: Inšpektori preverili už takmer polovicu z ich skladísk

NETKY.SK • 18 Október 2013, 15:16 • 2 min
Chemické zbrane v Sýrii: Inšpektori preverili už takmer polovicu z ich skladísk

DAMASK - Problematika chemických zbraní sa v súčasnosti najčastejšie skloňuje v súvislosti s konfliktom v Sýrii, ktorý pretrváva už od marca 2011.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) vo štvrtok oznámila, že jej inšpektori preverili už takmer polovicu zo skladov chemických zbraní v Sýrii, ktoré majú byť zničené do polovice roka 2014. Predpokladá sa, že Sýria vlastní viac ako 1000 ton chemických látok a prekurzorov, vrátane pľuzgierotvorného plynu, yperitu, či sarinu. Panuje aj podozrenie, že je schopná vyrobiť nervový plyn VX. Experti z USA sa domnievajú, že Sýria nimi plní muníciu pre protilietadlové a balistické rakety a delostrelecké náboje. 

Sýria pristúpila k Dohovoru o zákaze chemických zbraní dňa 14. septembra 2013. Konvenciu o zákaze biologických a toxických zbraní podpísala ešte v roku 1972, ale doteraz ju neratifikovala. Súhlas Sýrie s registráciou a likvidáciou jej arzenálu chemických zbraní je súčasťou rusko-americkej dohody o riešení situácie, ktorá nastala po chemickom útoku na damaskom predmestí z 21. augusta. Ak by sýrska vláda s dohodou nesúhlasila, čelila by zrejme americkým vzdušným útokom. Západné štáty z chemického útoku obvinili armádu lojálnu prezidentovi Asadovi, kým Rusko i samotný režim v Damasku tvrdia, že ho spáchali povstalci.  

Expertný tím, podporovaný OSN, má v súlade s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN do 1. novembra preskúmať všetky miesta, ktoré sýrske úrady deklarovali ako sklady chemických zbraní, a navštíviť aj ďalšie lokality, kde by sa podľa OPCW mohli takéto zbrane nachádzať.

Zariadenia na výrobu chemických zbraní by mali byť zlikvidované do konca novembra 2013 a všetky chemické zbrane a zásoby chemických látok a prekurzorov v prvej polovici roku 2014. Podľa rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN žiadna zo strán konfliktu v Sýrii nesmie vyvíjať, vyrábať, zaobstarávať si, zhromažďovať, skladovať a rozširovať chemické zbrane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies