Chemici dúfajú, že vláda nerezignuje a zníži odvodové zaťaženie

NETKY.SK • 30 Júl 2010, 07:24 • 2 min
Chemici dúfajú, že vláda nerezignuje a zníži odvodové zaťaženie

Chemici dúfajú, že vláda nerezignuje a zníži odvodové zaťaženie

slovakia

left justify in out

img

Zväz chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) hodnotí Programové vyhlásenie vlády za dobrý začiatok pre zlepšenie podnikateľského prostredia. "Zároveň dúfa, že vláda nerezignuje na opatrenia na zníženie odvodového zaťaženia," zdôraznil v stanovisku pre médiá prezident zväzu Roman Karlubík.
      Zväz oceňuje, že súčasťou materiálu sú priority - zlepšenie vymožiteľnosti práva, spružnenie zákonníka práce, transparentné verejné obstarávanie či zníženie byrokracie. "Vítame aj zastavenie plytvania verejnými zdrojmi, zjednotenie výberu daní, ciel a odvodov na zreformovaných daňových úradoch a zníženie deficitu," podotkol Karlubík.
      "Sme však za zachovanie Recyklačného fondu a preto dúfame, že rozhodnutia o ňom budú až po dôkladnej analýze jeho činnosti tak, ako to predpokladá vyhlásenie vlády," dodal prezident ZCHFP. Zároveň oceňuje, že do vládneho dokumentu sa dostala zvýšená pozornosť likvidácii starých environmentálnych záťaží a že práve 10 % príjmu Environmentálneho fondu pôjde na ich odstránenie.
      Karlubík dodal, že za povzbudzujúce považuje záväzok vlády, že sadzba rovnej dane z príjmov by mala zostať na súčasnej 19-% úrovni. "Ako aj to, že prípadné zvýšenie sadzby dane z príjmov môže byť spojené iba so zrušením či znížením niektorých odvodov," vysvetlil.
      Ak by si však hrozba prípadného rozvratu verejných financií vyžadovala zvýšenie nejakých daní, tak by to podľa Karlubíka mali byť prednostne dane spotrebné či daň z pridanej hodnoty. "Iba tak sa záťaž rozloží na spotrebu a nie na výrobnú sféru, čo by viedlo k zhoršeniu podnikateľského prostredia," uzavrel.
      Zväz má aktuálne 55 členov, pritom v celom odvetví podniká 225 firiem s počtom zamestnancov viac ako 20. V chemickom odvetví na Slovensku k polroku 2009 pracovalo 36.502 ľudí a celý sektor sa na exporte krajiny podieľa približne 15 %.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies