Chémia v kozmetike ovplyvňuje zdravie rovnako ako tá v potravinách: Viete, čomu sa treba vyhnúť?

NETKY.SK • 16 November 2017, 13:37 • 2 min
Chémia v kozmetike ovplyvňuje zdravie rovnako ako tá v potravinách: Viete, čomu sa treba vyhnúť?

Väčšina kozmetických produktov, ktoré sú na trhu bežne dostupné, obsahuje látky, o ktorých škodlivosti by ste mali vedieť.

slovakia

left justify in out

O zdraviu škodlivých látkach v potravinách sa v posledných rokoch hovorí viac. Ľudia vďaka tomu začínajú byť uvedomelejší a častejšie si kontrolujú zloženia jednotlivých produktov napísané kdesi vzadu drobnými písmenkami. Kozmetika je však špecifická kapitola.

 

Napriek tomu, že by sme mohli mať pocit, že pri dnešných poznatkoch by sa už v certifikovaných produktoch nemali nachádzať žiadne nebezpečné látky, je to omyl. Aj svetoznáme kozmetické spoločnosti, ktoré majú obrovskú reklamu a vyhlasujú svoje výrobky za „top“ produkty používajú chemikálie, ktoré môžu mať vážny dopad na ľudské zdravie. Čo je však ešte horšie, používa ich aj istá časť výrobcov takzvanej prírodnej kozmetiky.

 

Zorientovať sa v zložení kozmetických výrobkov je náročné. Všetky zložky majú latinské názvy, pričom tá istá látka môže mať viacero pomenovaní. Pre jednoduchšiu orientáciu teda ponúkame prehľad najčastejších nebezpečných chemikálií v bežných kozmetických prípravkoch.

 

Parabény sú v kozmetike bežné. Ich úlohou je zabraňovať množeniu baktérii, čím predlžujú životnosť výrobku. Podľa odhadov sa nachádzajú v 70-90 percentách prípravkov. Okrem toho, že spôsobujú kožné problémy, napríklad dermatitídu, spájajú sa aj s rakovinou prsníka u žien, pretože sú podobné estrogénom. Ich označenie môže byť rôzne najmä methylparaben, butylparaben, propylparaben, isobutylparaben či ethylparaben

 

Hliníkové soli sa najčastejšie objavujú v dezodorantoch a antiperspirantoch. Upchávajú póry, aby tak zabránili potu dostať sa na kožu. Telo tak nedokáže odbúravať toxíny, a tak sa vracajú  späť do krvného obehu, kde môžu napáchať škody. Hliník spôsobuje rakovinu prsníka, prostaty a podľa posledných výskumov sa podieľa aj na vzniku Alzheimerovej choroby. Môže byť uvedený pod názvami ako aluminium zirconium, aluminium chlorohydrate, aluminium chloride, chlorid hlinitý.

 

Veľkou výnimkou v kozmetike nie sú ani ťažké kovy. Tie majú na organizmus mimoriadne negatívny vplyv. Okrem rakoviny môžu byť príčinou hormonálnych a reprodukčných problémov, neurologických a kožných problémov, spôsobujú ochorenia pohybového aparátu, imunitné a krvné ťažkosti, ale aj vypadávanie vlasov. Ide najmä o olovo, ortuť, kadmium, arzén či nikel.

 

Formaldehyd nájdeme najčastejšie v šampónoch, sprchovacích géloch, lakoch na nechty či kondicionéroch. Je to známy karcinogén, ktorý má na svedomí aj ochorenia imunitného systému.

 

Nemenej nebezpečné sú aj ftaláty. Ide o endokrinné disruptory, ktoré narúšajú normálnu funkciu hormonálneho systému v tele. Ich následkom môže dochádzať k neplodnosti.

 

Opatrný treba byť aj pri propylene glycole. S touto chemikáliou prichádzajú do kontaktu najmä ženy, pretože sa pridáva do makeupov, rôznych produktov dekoratívnej kozmetiky a krémov. Spôsobuje dermatitídu a podráždenie pokožky.

 

Triclosan je veľmi silné činidlo, ktoré sa využíva v antibakteriálnych prípravkoch, zubných pastách či pracích prostriedkoch. Narúša hormonálny systém a považuje sa za dráždivú látku. Dokázalo sa, že sa nachádza v moči až 75 percent populácie, odkiaľ sa dostáva do vôd  a likviduje vodné organizmy.

 

Mastenec alebo Talc sa pridáva do púdrov, pretože má vysokú absorpčnú schopnosť. Má však potenciál spôsobovať rakovinu vaječníkov a pľúc.

 

Sodium lauryl sulfate (SLS) alebo Sodium laureth sulfate (SLES) sa nachádza vo viac ako 90 percentách kozmetických produktov. Jeho najväčšie nebezpečenstvo tkvie v tom, že sa spája s inými chemickými látkami, ktoré sa následne podieľajú na vzniku rakoviny.

 

Toluén sa získava z ropných dechtov. Už to signalizuje, že na telo zrejme nebude mať blahodarný vplyv. Nazýva sa tiež benzene, toluol, phenylmethane či methylbenzene. Spôsobuje najmä respiračné problémy. Nachádza sa v lakoch a farbách na vlasy a lakoch na nechty.

 

Triphenyl phosphate (TPHP/TPP) sa takisto nachádza v lakoch na nechty. Ide o látku, ktorá sa veľmi rýchlo dostáva do tela. Podľa výskumov z roku 2015 už po dvoch hodinách od nanesenia laku bola v tele nameraná sedemkrát vyššia hodnota tejto látky ako bežne. NTPHP má negatívny dopad najmä na hormonálny systém.

 

Ak by ste sa rozhodli dávať si väčší pozor na to, čím „kŕmite“ svoju pokožku, určite budete musieť výberu produktov venovať viac pozornosti a času. Zdravie však za to rozhodne stojí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies