ChemChina rokuje s vedením švajčiarskej Syngenty o prevzatí

NETKY.SK • 28 December 2015, 12:45 • 2 min
ChemChina rokuje s vedením švajčiarskej Syngenty o prevzatí

PEKING - Bazilejský výrobca látok na ochranu rastlín a producent osív Syngenta hľadal partnera pre svoje podnikanie. Informuje o tom portál rakúskeho denníka Die Presse. Prihlásili sa Číňania, konkrétne ich štátny podnik ChemChina. Dohoda je už veľmi blízko.

slovakia

left justify in out

Podľa dobre informovaných prameňov rozhovory sú pred uzavretím dohodou. A nepôjde len o partnerstvo. Americká tlačová agentúra Bloomberg tvrdí, že ChemChina Syngentu preberie pod svoju kontrolu.

Akcie Syngenty medzitým vzrástli o 2,5 %.

 

V odvetví sa už dlhšie šírili chýry, že Syngentu by mohol pohltiť niektorý z väčších konkurentov. Popri americkom koncerne Monsanto prejavil o ňu záujem aj koncern DuPont. V sektore v tomto období zosilňuje tlak na fúzie. Iba nedávno sa americké spoločnosti Dow Chemical a DuPont dohodli, že spoja svoje podnikanie. S výrazným náskokom sa stali najväčším svetovým podnikom, ktorý sa orientuje na poľnohospodársky sektor. Ich spoločná trhová hodnota prekročila 100 miliárd USD (91,35 miliardy eur).

 

Ak ChemChina získa Syngentu, dostane sa do špičky chemických výrobcov pre poľnohospodárstvo. Podnik ChemChina vznikol v roku 2004. Venuje sa agrochémii, petrochémii, výstavbe rafinérií a ich modernizácii a chemickému spracovaniu uhlia. V jeho výrobnom programe je aj spracovanie gumy a už sa stal najväčším svetovým výrobcom silikónu.

 

V roku 2011 vstúpil na svetový trh ako iniciátor akvizícií. Získal napríklad väčšinový podiel v izraelskom koncerne Adama, ktorý vyrába chemikálie na ochranu rastlín. Kúpil francúzsky podnik Adisseo, špecializovaný na prísady do krmív. Záujem o Syngentu potvrdzuje, že chuť ChemChina rásť nie je ešte nasýtená.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies