Chelsea prepustila trénera Mourinha, ako "bolestné" dostane 40 miliónov libier

NETKY.SK • 17 December 2015, 17:14 • 2 min
Chelsea prepustila trénera Mourinha, ako "bolestné" dostane 40 miliónov libier

LONDÝN - Jose Mourinho už nie je trénerom futbalistov Chelsea Londýn.

slovakia

left justify in out

Vedenie anglického klubu ho vo štvrtok prepustilo po katastrofálnych výsledkoch v Premier League. Jeho nástupcom sa podľa denníka Daily Telegraph stane Guus Hiddink, ktorý sa už údajne s majiteľom Romanom Abramovičom dohodol na zmluve do konca sezóny.

 

Podľa Chelsea prišlo k rozviazaniu spolupráce po vzájomnej dohode. "Obe strany sa zhodli, že výsledky neboli v tejto sezóne dostatočné a sme prevedčení, že je v najlepšom záujme pre obe strany, aby sme sa rozišli," uviedol londýnsky klub v oficiálnom vyhlásení k prepusteniu Mourinha. Ten si v lete 2013 druhýkrát v kariére sadol na lavičku Chelsea a londýnsky klub priviedol v minulom ročníku k triumfu v lige i Ligovom pohári.

 

Po pondelkovej prehre na pôde Leicesteru 1:2 patrí Chelsea v anglickej lige až 16. priečka, iba bod nad pásmom zostupu. Obhajca titulu z doterajších šestnástich duelov v tejto sezóne vyhral iba štyri a na konte má chudobných 15 bodov. Pre klub je to najhorší ligový štart od sezóny 1978/1979, keď zostúpil do druhej ligy. Po poslednej prehre s Leicesterom Mourinho ostro záutočil na hráčov: "Znehodnotili moju fenomenálnu prácu, ktorú som v klube odviedol počas uplynulej sezóny. Keby som bol aktívnym futbalistom, na ihrisku by som sa snažil predviesť oveľa viac."

 

Predčasný koniec Mourinha prišiel iba sedem mesiacov po vybojovaní majstrovského titulu a päť mesiacov po dohode s Chelsea na novej štvorročnej zmluve. Portugalský kouč predtým prvýkrát viedol Chelsea od roku 2004, v prvej etape s tímom vybojoval dva ligové tituly, dvakrát Ligový pohár i Pohár FA. V roku 2007 ho ale z funkcie prepustili a potom viedol Inter Miláno i Real Madrid.

 

Hoci 52-ročný Mourinho získal na anglickej scéne všetky dostupné tituly, na európsku trofej pri dvoch pôsobeniach v Chelsea nedosiahol. Ligu majstrov získal s FC Porto v roku 2004 i s Interom Miláno v roku 2010. "Všetci v Chelsea ďakujeme Josemu za ohromný prínos pre klub od jeho návratu v lete 2013. Jeho tri ligové tituly, FA Cup, anglický Superpohár i tri víťazstva v Ligovom pohári počas dvoch období u nás z neho robia najúspešnejšieho trénera v našej 110-ročnej histórii," odkázal vo štvrtok londýnsky klub.

 

"Bolestné" 40 miliónov libier za predčasné ukončenie kontraktu by podľa britských médií mal dostať José Mourinho, ktorého vo štvrtok odvolali z funkcie trénera futbalistov trápiaceho sa anglického majstra FC Chelsea. Portugalský 52-ročný odborník zanecháva londýnske mužstvo na 16. priečke tabuľky iba s 15 bodmi (4-3-9, skóre 18:26). Pre Mourinha išlo od roku 2013 o druhý angažmán na lavičke veľkoklubu zo Stamford Bridge, predtým viedol "The Blues" v rokoch 2004 - 2007. 

 

Bývalý prezident madridského Realu Ramón Calderón je presvedčený, že Mourinhove ďalšie kroky povedú nazad do tohto španielskeho klubu, ktorý viedol v rokoch 2010 - 2013. "Mourinho je bližšie k Madridu," napísal Calderón na twitter a dodal: "Treba vyriešiť len zopár vecí a bude tu." Stolička pod súčasným koučom Rafaelom Benítezom je po nepresvedčivých výsledkoch rozkolísaná.


Rodák zo Setúbalu Mourinho si spravil skvelé meno v FC Porto, s ktorým vyhral Ligu majstrov 2004. Rovnaký úspech dosiahol aj s futbalistami Interu Miláno o šesť rokov neskôr. 

 

Najbližší víkend čaká na Chelsea domáci duel so Sunderlandom, tím by už mal podľa bristkých médií kormidlovať 69-ročný Holanďan Hiddink. Ten už v Chelsea pôsobil krátko v roku 2009 (vyhral FA Cup) a naposledy viedol do júna holandskú reprezentáciu. "Guus Hiddink prevezme žezlo po Josem Mourinhovi do konca prebiehajúcej sezóny. Na dočasnom kontrakte sa dohodol s majiteľom Romanom Abramovičom a technickým riaditeľom Michaelom Emenalom. S hráčmi Chelsea sa stretne v piatok ráno a bude viesť tréning pred sobotňajším duelom so Sunderlandom na Stamford Bridge," napísal vo štvrtok šéf futbalového oddelenia v Daily Telegraph Sam Wallace s tým, že v budúcej sezóne by sa trénerom Chelsea mohli stať Pep Guardiola či Diego Simeone.

 

"Ďakujem za všetko, čo ste pre mňa spravili. Dlhujem vám veľa a budete nám všetkým chýbať. Veľa šťastia do budúcnosti," reagoval na svojom konte na Twitteri stredopoliar Chelsea Cesc Fabregas. Bývalý útočník Arsenalu Thierry Henry si nemyslí, že Mourinho bol hlavnou príčinou negatívnych výsledkov. "Potrebovali urobiť zmenu, aby vyvolali reakciu. No vyhodili najlepšieho trénera svojej histórie a najlepšieho trénera v hre. Zodpovednosť by mali niesť hráči. Ale nemôžete vyhodiť všetkých hráčov, tak vyhodíte trénera. Čo sa stalo v niektorých zápasoch, nepadá iba na hlavu Mourinha. Chýbala tam túžba a odhodlanie," povedal Henry pre Sky Sports.

 

Niekdajší kouč Liverpoolu Graeme Souness tvrdí, že v šatni Chelsea asi nebolo všetko v poriadku. "Myslím si, že stratil podporu kabíny a že niektorí najdôležitejší hráči to s ním vzdali. Ak to spravia dvaja, traja hlavní hráči, rozšíri sa to na celú kabínu. A to si myslím, že sa stalo. V uplynulých mesiacoch bolo v Chelsea niečo zásadného zle."

 

Najbližší víkend čaká na Chelsea domáci duel so Sunderlandom.

 

 

Ohlasy médií na štvrtkové ukončenie spolupráce anglického futbalového majstra FC Chelsea s portugalským trénerom Josém Mourinhom:

 

Daily Star (Angl.): "V Madride ho mali radi iba dvaja hráči... Teraz nadišiel čas odchodu aj z Chelsea."

BBC Sport (Angl.): "Josého panovanie sa skončilo."

iDnes.cz (ČR): "Sedem mesiacov po titule vyhadzov. Mourinho už nie je trénerom Chelsea."

iSport.cz (ČR): "Mourinho KONČÍ v Chelsea! Trénera odstrelili uprostred mizernej sezóny."

Sport Bild (Nem.): "Mourinho dostal padáka! 'The Special One' je teraz 'The Sacked One'!"

L'Équipe (Fr.): "Na hľadanie príčin toho množstva prehier, ktorého stiahli Chelsea až na hranu zostupu, José Mourinho všade hľadal obetných baránkov. Na zotrvanie na lavičke mu to nestačilo."

Goal.com: "Kto je teraz špecialista na zlyhanie? Mourinho odvolaný a môže si za to sám."

 

Profil Joseho Mourinha (zdroj: DPA)

narodený: 26. januára 1963 v Lisabone

Trénerská kariéra:

Benfica Lisabon 2000

Uniao de Leiria 2001-2002

FC Porto 2002-2004

Chelsea Londýn 2004-2007

Inter Miláno 2008-2010

Real Madrid 2010-2013

Chelsea Londýn 2013-2015

Tituly:

Liga majstrov 2004, 2010

Pohár UEFA 2003

Portugalská liga 2003, 2004

Portugalský pohár 2003

anglická Premier League 2005, 2006, 2015

Pohár FA: 2007

Anglický Superpohár 2005

Ligový pohár 2005, 2007, 2015

talianska Serie A 2009, 2010

Taliansky pohár 2010

španielska Primera Division 2012

Španielsky pohár 2011

Španielsky Superpohár 2012



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies