Chelsea Manningová známa z kauzy WikiLeaks má veľké ambície: Bude kandidovať do Senátu

NETKY.SK • 14 Január 2018, 09:55 • 2 min
Chelsea Manningová známa z kauzy WikiLeaks má veľké ambície: Bude kandidovať do Senátu

WASHINGTON - Americká transrodová informátorka Chelsea Manningová, ktorá strávila sedem rokov vo väzení za poskytnutie tajných dokumentov skupine WikiLeaks, sa chce stať členkou federálneho Senátu za štát Maryland.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov americkej Federálnej volebnej komisie predložila potrebné doklady na to, aby sa mohla v tohtoročných voľbách uchádzať o kreslo v Senáte, ktoré v súčasnosti patrí demokratovi Benovi Cardinovi, informovala agentúra DPA. Manningová (30) je takisto členkou Demokratickej strany a svoju kandidátsku prihlášku údajne podala ešte vo štvrtok.

 

Bývalá vojačka, ktorú prepustili z väzenia vlani v máji na základe milosti od predošlého prezidenta USA Baracka Obamu, je aktívna na sociálnej sieti Twitter, k uvedenej záležitosti sa však zatiaľ verejne nevyjadrila.

 

Manningová, ktorá počas výkonu trestu zmenila svoje pohlavie, bola v roku 2013 usvedčená ešte pod mužským menom Bradley Manning z toho, že poskytla skupine WikiLeaks státisíce tajných vojenských a diplomatických dokumentov. V čase tohto úniku pracovala ako armádny spravodajský analytik v Bagdade. Pôvodne si mala Manningová odpykať vo väzení až 35-ročný trest.

 

Manningovej prípad bol jedným z najzávažnejších únikov tajných materiálov v dejinách Spojených štátov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona