Chcete večer rýchlejšie zaspať? Vyskúšajte niektoré tipy na kvalitný spánok

NETKY.SK • 23 November 2018, 16:36 • 2 min
Chcete večer rýchlejšie zaspať? Vyskúšajte niektoré tipy na kvalitný spánok

Hoci sa cítite unavení, tak sa večer v posteli neustále prevaľujete a nemôžete zaspať? Čím viac sa o to snažíte, tak tým menej sa vám darí zaspať. Našťastie existujú jednoduché rady, vďaka ktorým vám to pôjde ako po masle. Neveríte? Presvedčte sa!

slovakia

left justify in out

S nespavosťou sa párkrát za život stretne každý. Niekedy je to len jednorazová záležitosť, inokedy ale ťažkosti so zaspávaním trvajú dlhšie. A čím viac sa človek snaží počítať ovečky, tým viac je v strese, čo je ďalšia vec, ktorá spánku neprospieva. Skôr než siahnete po práškoch na spanie, vyskúšajte naše odporúčania. Vďaka nim sa vám môže podariť z tohto kolobehu vystúpiť.

 

Na kvalitu spánku majú vplyv aj niektoré izbové rastliny. Svokrin jazyk je nenápadná rastlina ideálna pre začínajúcich pestovateľov. Produkuje kyslík, a to najviac v noci, čo z nej robí ideálnu rastlinu do izby. Podľa vedcov majte kľudne aj 6 rastlín na jedného člena domácnosti. Ďalšie rastliny, ktoré sa hodia do spálne, sú lopatkovec, aloe vera alebo gerbera.

 

img

 

Niekde sa dočítate, že cvičenie pomáha k lepšiemu spánku, inde zase, že po ňom nemôžete zaspať. Ako to teda je naozaj? Pravda je, že platí oboje. Cvičenie pomáha odbúravať nahromadený stres, ktorý môže byť často príčinou zlého zaspávania. Zároveň ste ale po cvičení plní adrenalínu, a ten k rýchlemu zaspávaniu tiež neprispieva. Ideálne teda je dopriať si pohyb čo najskôr počas dňa. Ráno, dopoludnia, maximálne po obede. Čím dlhší čas od konca cvičenia do večera, tým väčšia šanca, že spánok príde skôr. Naopak kratšia a pokojnejšia prechádzka vám pred spaním môže pomôcť lepšie stráviť večeru, vyčistiť hlavu a v dôsledku toho aj lepšie zaspať.

 

img

 

Podľa mnohých výskumov (jeden prebehol napríklad na Kjúšúskej univerzite v Japonsku) je horúci kúpeľ pred spaním jedným z významných pomocníkov pre lepšie zaspávanie. Telo sa totiž po opustení vyhriatej vane začne ochladzovať a tým sa lepšie naprogramuje na zaspávanie, pretože práve pokles telesnej teploty je pred spánkom prirodzený. A vy mu tou kúpeľov a následným ochladením tak trochu pomôžete.

 

img

 

Nastavenie vášho rytmu spánku a bdenia výrazne ovplyvňuje striedanie svetla a tmy. U zdravého človeka fungujú jeho vnútorné hodiny približne pri 24-hodinovom rytme, kedy sa strieda spánok a bdenie. V tme sa začína vylučovať spánkový hormón melatonin, ktorý má vplyv na kvalitu spánku. Najviac sa tvorí medzi druhou a štvrtou hodinou ráno. Preto je dôležité, aby ste spali naozaj v tme. Nepodceňujte ani svetlo budíka, displejov vašich elektronických prístrojov, svetielko z pootvorenej izby, kde ešte niekto pracuje. Ak vám do okna svieti nočné osvetlenie, môžete si zatiahnuť roletu, to však znamená, že sa aj ráno budete budiť do tmy, čo nie je optimálne. Skúste skôr popremýšľať o tom, či spálňu nezariadiť v inej izbe.

 

img

 

Jednou z byliniek, ktorá má upokojujúce účinky, je levanduľa. Pomáha uvoľniť svaly i myseľ, zbaví telo napätia. Môžete mať v spálni vrecúška so sušeným kvetom, používať aromalampu alebo sprej. Ďalšia upokojujúca bylinka je harmanček a medovka. Skúste si dať pred spaním šálku bylinkového čaju s medom.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona