Chcete schudnúť? Stravujte sa ako batoľa!

NETKY.SK • 25 Apríl 2014, 11:00 • 2 min
Chcete schudnúť? Stravujte sa ako batoľa!

BRATISLAVA – Každá mamička chce pre svoje dieťa tú najlepšiu stravu. Pod tlakom lekárskych rád vyberáme pre deti bio zeleninu a výživu bez konzervačných látok, vyhýbame sa soli a cukru. Prečo sa tak nestravujeme samy? Možno by sme boli zdravší a štíhlejší.

slovakia

left justify in out

Samozrejme je to už dávno známe, že baby diéta je posledná hitovka holywoodskych hviezd a chudnú podľa nej aj také celebrity, ako je Jennifer Aniston alebo Reese Witherspoon. Základná myšlienka je jednoduchá: jedzte to, čo by ste podávala približne osemmesačnému batoľaťu. Pristupujte k vlastnému stravovaniu s rovnakou opatrnosťou, s akou pristupujete k príprave pokrmu pre svoju ratolesť.

 

Baby diéta nemá žiadne ucelené pravidlá ani oficiálny rozpis jedál na jednotlivé dni. Niektorí „dietári“ si doprajú jedno dospelácke jedlo k obedu a po zvyšok dňa sa stravujú ako bábätká. Niekto sa živí batoľacou stravou dovtedy, kým nedosiahne vysnívanú váhu. Pri voľbe pokrmov máte podobne ako mamičky dve možnosti – kupovať si výživy v pohárikoch, alebo si ich mixovať doma z dusenej zeleniny a chudého mäsa. Druhá varianta je samozrejme lacnejšia, láka ale k zjedeniu celého hrnca naraz.

Môže taká diéta fungovať a je vôbec pre dospelého človeka bezpečná?
 

Čo hovorí za diétu:

- detská strava obsahuje minimum konzervačných látok, umelých farbív a pesticídov, naviac skoro vôbec neobsahuje soľ a minimálny je tiež podiel tuku

- učí nás čítať zloženie potravín na obaloch a vyberať si najkvalitnejšie produkty

- malé porcie znižujú náš energetický príjem a kilá idú ľahko dolu

 

Čo hovorí proti diéte:

- porcie pre batoľatá sú pre dospelého človeka energeticky nedostatočné, môže sa dostaviť únava až vyčerpanie (ani pri diéte nesmie telu nič chýbať)

- koľko kíl sa podarilo počas diéty dať dolu sa môže po skončení ľahko nabrať

- strava nemá skoro žiadnu chuť

 

Aby bola taká diéta pre organizmus bezpečná, malo by sa pri nej konzumovať najmenej jedno dospelácke jedlo denne. Dôležitá je tiež rozmanitosť – doporučuje sa kombinovať rôzne druhy zeleninových a ovocných výživ, aby telu nechýbali niektoré druhy vitamínov a minerálov. A ako u každej nízkokalorickej diéte, tiež aj v tomto prípade platí doporučenie poradiť sa najskôr s lekárom, či je pre vás podobný jedálniček vôbec vhodný.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona