Chcete sa zbaviť stresu? Máme pre vás zaručený tip, ktorý dokonca nič nestojí!

NETKY.SK • 1 Január 2018, 08:00 • 2 min
Chcete sa zbaviť stresu? Máme pre vás zaručený tip, ktorý dokonca nič nestojí!

Cítite sa pod stresom a nič, čo ste skúsili, nezaberá? Vyskúšajte sylvoterapiu, inak povedané liečenie pomocou zdrojov prírody, ktoré nám napomáhajú zbaviť sa nielen zlého psychického rozpoloženia, ale aj prinavrátiť fyzickú pohodu. Les je tým najlepším miestom, kde môžete zabudnúť na každodenné starosti a v kľude si poukladať svoje myšlienky.

slovakia

left justify in out

Táto terapia nie je žiadnou novinkou. Pôvodne sa používala pri liečení starších ľudí, aby sa nadýchali čerstvého vzduchu a rozhýbali tak aj svoje telo. No podľa najnovších zistení japonského inštitútu má prechádzka po lese aj ďalšie priaznivé účinky na ľudské telo.

 

Je ním odbúravanie stresu, ktoré dokonca vedci aj zmerali. Príjemná prechádzka prírodou znižuje produkciu stresového hormónu kortizolu. Pocit pokoja sa dostaví okamžite ako vstúpite do lesa. Vedci, ktorí sa venovali danej štúdii, odporúčajú, aby ľudia počas svojej prechádzky urobili aj zopár nenáročných dychových cvičení. Počas prechádzky je vhodné párkrát sa zastaviť a zhlboka dýchať, čim sa aj viac ponoríme do atmosféry lesa. Dlhé nádychy a výdychy treba prerušiť krátkou päťsekundovou prestávka v dýchaní.

 

Jean-Marie Defossez, ktorý sa intenzívne venuje sylvoterapii, upozorňuje, že počas terapie by sme sa nemali len tak prebehnúť lesom tam a naspäť, mali by sme sústrediť na energiu, ktorá zo stromov sála, dotýkať sa ich a započúvať sa do zvukov naokolo. "Ľudia si často volia stromy, ktoré sa im podobajú," dodáva. "Potom sa musíte dostať do rovnakej frekvencie ako strom," hovorí Jean-Marie Defossez. "Je potrebné zavrieť oči a sústrediť sa na strom a potom oči otvoriť," vysvetľuje.

 

Prečo to tak funguje? Dôvod je veľmi jednoduchý, už od pradávna sú stromy symbolom mieru a pokojnej sily a na tomto fakte sa nič nezmenilo. "Z filozofického hľadiska možno povedať, že stromy upokojujú náš vzťah so svetom, pomáhajú nám prekonávať problémy a nadväzovať kontakt s druhými. Učíme sa na nich empatii," hovorí Jean-Marie Defossez. Princíp je v tom, naučiť sa vnímať veci neutrálne, brať ich také aké prídu s dostatočnou flexibilitou a žiť v prítomnosti.

 

Informoval o tom francúzsky týždenník L'Express.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies