Chcete jesť a nepribrať? Riešenie máte poruke

NETKY.SK • 26 Február 2014, 11:00 • 2 min
Chcete jesť a nepribrať? Riešenie máte poruke

BRATISLAVA – Prečo trpí toľko ľudí nadváhou? Podľa odborníkov má na tom svoj podiel aj skutočnosť, že si mnoho z nás pod slovom porcia predstavuje ďaleko viac ako je skutočnosť. Tiež neviete koľko by ste čoho mali zjesť aby ste nepribrali? Riešenie máte poruke.

slovakia

left justify in out

Presnejšie povedané: ak sa vám nechce vážiť potraviny, pomôže vám vaša dlaň. Tak napríklad porcia mäsa by nemala byť väčšia ako dlaň, zatiaľ čo porcia cestovín predstavuje zaťatú päsť (áno, skutočne tak málo. Práve u cestovín sa veľa ľudí dopúšťa najväčšej chyby a konzumuje dokonca pät krát väčšie množstvo).

Ak ide napríklad o maslo, toho by nemalo byť viac ako špička prsta. Jedna porcia syra predstavuje dva napnuté prsty a ani zmrzliny by nemalo byť väčšie množstvo ako zaťatá päsť.

Komu nestačí dlaň, môže použiť svoju predstavivosť. Stačí si iba predstaviť predmety dennej potreby. Tak napríklad palacinka by nemala byť väčšia ako CD-čko, čokoláda by nemala presahovať rozmery balenia zubnej nite, popcorn zase tri baseballové loptičky, chleba by nemal byť väčší ako kazeta.

Mnoho ľudí v sebe nosí niečo, čo by sa dalo nazvať syndrómom prázdneho taniera. Asi všetci máme pred očami varovný prst starej mamy, ktorý nám dohováral, že čo je na tanieri sa musí zjesť. Ale jedlom sa naozaj vyplatí šetriť. Podľa dietológov to môžeme skoro pocítiť na obvode pásu.

Napríklad natrieme si chleba maslom, ktoré sa zmestí na čajovú lyžičku, prijímeme iba 37 kalórií, zatiaľ čo ak použijeme polievkovú lyžicu, kalórie sa zvýšia na 111. Rovnako tak postupovať napríklad pri zálievke na šalát, ktorú si človek môže dopriať ale mal by použiť viac vinného octu ako olivového oleja, toho by ideálne mala byť iba lyžička. Pre porovnanie: polievková lyžica oleja v šaláte konzumovanom každý deň by mohla znamenať ročný prírastok váhy až šesť kíl. A ešte viac sa oplatí vysadiť cukor. Skutočne musíte kávu alebo čaj sladiť dvomi lyžičkami cukru? Skúste si nápoj raz neosladiť, uvidíte, že po týždni si na tú chuť zvyknete.

Pozor si dávajte tiež na hotové jedlá. Ich porcie totiž bývajú často až dvojnásobné ako tomu bolo pred niekoľkými rokmi – to je tiež dôvod, prečo počet obéznych ľudí na celom svete stúpa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona