Anketa Netky.sk: Ktorú stranu by ste volili v parlamentných voľbách 2020 ?


volby
Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
BratislavaBratislava -1°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
11.01.2020 09:43 Zaujímavosti
Chcete dlhšie žiť? Pite toto
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
11.01.2020 09:43 Zaujímavosti

Chcete dlhšie žiť? Pite toto



BRATISLAVA - Pravidelné pitie zeleného čaju predlžuje život a významne znižuje riziko úmrtia na srdcové choroby a mŕtvicu. K tomuto záveru dospeli čínski vedci, ktorí viac ako sedem rokov sledovali zdravotný stav viac ako 100 tisíc ľudí a skúmali, ako ho ovplyvňuje pravidelná konzumácia čaju. Podľa nich je prínos pitie zeleného čaju jednoznačný, u čierneho čaju sa im ale takú súvislosť preukázať nepodarilo.


Používali ho na liečbu mnohých ochorení

Zelený čaj poznali už pred tisíckami rokov starí Číňania. Približne od roku 800 n.l. ho začali používať aj Japonci, ktorí pomocou neho liečili rôzne choroby a neduhy. Má zelený čaj naozaj blahodárny účinok pre ľudský organizmus?

 

Koľko zeleného čaju treba vypiť, aby mal maximálne preventívne účinky?

Niektoré štúdie vo všeobecnosti hovoria o šálke denne, iné spomínajú päť. Zelený čaj môže znižovať riziko vzniku viacerých ochorení, no miera ochrany závisí aj od choroby, ktorej sa človek snaží predísť.

 

 

Blahodárne účinky
Podľa výskumníkov nemožno jednoznačne povedať, prečo má čaj tak blahodárny efekt. Zmieňujú však napríklad to, že obsahuje polyfenoly, skupinu chemických zlúčenín, ktoré môžu byť účinné v prevencii srdcových chorôb.

 

Zelený čaj (pre obsah kofeínu) stimuluje naše myslenie, zvyšuje pozornosť, bdelosť a zlepšuje takzvané kognitívne schopnosti – schopnosť spoznávať, učiť sa a pamätať si.

 

Zelený čaj, rovnako ako čierny, sa vyrába z lístkov čajovníka čínskeho. Rozdiel medzi nimi je v spôsobe spracovania. Lístky, ktoré sa používajú na prípravu čierneho čaju, prechádzajú oxidáciou.

 

 

 


 



reklama


Zdroj: netky Jana Hupková

Foto:  Unsplash



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok