Chcete cestovať a veľa neminúť? Skúste housesitting!

NETKY.SK • 23 Október 2013, 15:31 • 2 min
Chcete cestovať a veľa neminúť? Skúste housesitting!

BRATISLAVA - Najdrahšou položkou v cestovných výdajoch býva často ubytovanie. Bývať v cudzine sa však dá aj zadarmo.

slovakia

left justify in out

Sotva existuje človek, ktorý by medzi svojimi snami či aspoň v kolónke záujmov v životopise nezmienil cestovanie. A ani sa nečudujem. Veď zbaliť kufor, zatvoriť dvere za svojím domom alebo bytom, vypnúť od práce či štúdia a vymaniť sa zo zabehnutého rytmu je povznášajúce. Keď človek vyrazí na cestu, môže byť na chvíľku trochu nezodpovedný, nedvíhať telefón a neodpovedať na žiaden e-mail.

No ako to už býva, z každého pekného sna nás niečo prebudí v tú najmenej vhodnú chvíľku. Ja som trochu vyzvedala medzi známymi, čo z cestovateľských snov prebudilo ich. Najčastejším dôvodom boli samozrejme financie. „Letenky sú drahé, nehovoriac o ubytovaní. To je najšialenejší výdavok, najmä keď si uvedomíš, že počas výletov sa do hotela ideš akurát tak vyspať a osprchovať. Keby som mala ubytko zadarmo, určite by som cestovala viac,“ prezradila mi jedna z kamarátok.

A tak som začala pátrať. Určite predsa musí existovať niečo, čo umožní bývať niekde zadarmo alebo za minimálne výdaje. Vylúčila som stanovačky a couchsurfing, ten je už notoricky známy a predsa mnohými mojimi priateľmi nevyužívaný. Nie každému sa páči myšlienka, že má zdieľať byt s cudzím človekom. Najmä po tom, čo sa objavili blogy, kde dievčatá upozorňovali na couchsurferov, ktorí mali pocit, že za gauč sa platí. V naturáliách...

Postráž dom, bývaj v ňom

Až som narazila na housesitting! Ak máte tendencie spájať alebo porovnávať ho s babysittingom, robíte správne. Len sa nestaráte o dieťa, ale o nehnuteľnosť. V podstate zadarmo sa môžete dostať do vilky na slnečnej Floride či do romantickej chatky uprostred ničoho.
Prečo je to zadarmo len v podstate? Platiť za ubytovanie síce nemusíte, ale majiteľovi za to, že vám umožní v jeho nehnuteľnosti bývať, musíte preukázať nejakú protislužbu. Napríklad mu doma upratujete, staráte sa o záhradu, čistíte bazén, vyberáte poštu.
Pointou housesittingu je to, že ľudia, ktorí veľa cestujú, nechcú nechávať svoj dom chátrať, nechcú cestovať s domácim miláčikom alebo sa boja nejakej nečakanej udalosti. Na druhej strane, pri všetkých týchto obavách obdivujem ich dôverčivosť, keď dajú svoj majetok na starosť úplne neznámemu človeku.

A ako to funguje? Existuje viacero stránok, ktoré zoskupujú housesitterov a síce ponúkajú to isté, podmienky registrácie sú však na každej trochu iné, rovnako ako aj výška registračného poplatku. Ale nebojte sa, ide o pár dolárov ročne.
Keď sa už zaregistrujete a nájdete si svoj nový domov, nasleduje individuálna dohoda s majiteľom. V tomto prípade uprednostnite radšej e-mailovú komunikáciu pred telefonickou, aby ste podmienky mali niekde aj fyzicky napísané. Len pre prípad. Rovnako nezabudnite ani na rôzne poistenia, ktoré sa k užívaniu cudzieho majetku vzťahujú.
O housesittingu je už napísaná dokonca aj elektronická kniha. Na svedomí ju má kanadský párik Dalene a Peter Heck, ktorí jedného dňa predali všetko s cieľom precestovať svet. Inšpiratívne čítanie!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies