Chaty v slovenských národných parkoch majú šancu "ozelenieť"

NETKY.SK • 13 December 2017, 17:30 • 2 min
Chaty v slovenských národných parkoch majú šancu "ozelenieť"

BANSKÁ BYSTRICA – Nový projekt, zameraný na ekologizáciu horských chát v národných parkoch, spúšťa v týchto dňoch na Slovensku banskobystrická Nadácia Ekopolis a spoločnosť KOOR.

slovakia

left justify in out

Venuje sa oblasti výroby, skladovania a šetrenia energie, manažmentu pitnej a úžitkovej vody, odpadov a odpadových vôd či protipožiarnej ochrane. Projekt podporuje nemecká nadácia pre životné prostredie DBU, ktorá bude mať posledné slovo pri finálnom výbere chát.

 

"Projektom by sme radi prispeli k skvalitneniu podmienok pre návštevníkov horských chát a útulní. Turisti, ktorí tieto horské chaty využívajú ako zázemie pri spoznávaní prírody, tak získajú nielen lepšie služby, ale tiež možnosť oboznámiť sa s modernými zelenými technológiami. Projekt zapadá do našich aktivít, ktorými už vyše 20 rokov zlepšujeme podmienky pre udržateľné turistické využívanie cennej slovenskej prírody," zdôraznil riaditeľ Nadácie Ekopolis Peter Medveď.

 

"Chatám, na ktorých sa podarí projekt zrealizovať, sa výrazne zvýši efektívnosť prevádzky a užívateľský komfort návštevníkov a zároveň sa znížia prevádzkové náklady. Projekt má i edukačný charakter, môže slúžiť ako inšpirácia pre návštevníkov, aby sa aj doma správali ekologicky," priblížil Michal Kováčik, manažér projektu za spoločnosť KOOR. Prvá fáza projektu, ktorého cieľom je ukázať na praktických príkladoch, že environmentálne technológie sa dajú využiť aj v ťažkých horských oblastiach, mapuje súčasné pomery na chatách a identifikuje možné ekologizačné opatrenia.

 

Dvanásť chát, ktoré sa dostali do užšieho výberu, sa nachádza v štyroch národných parkoch, a to v Tatranskom národnom parku a v parkoch Nízke Tatry, Veľká Fatra a Muránska planina. Pre lepšie otestovanie rozličných podmienok boli zariadenia vybrané tak, aby medzi nimi boli veľké chaty i malé útulne, chaty nedostupné inak ako peši či autom a aj tie, ktoré sú vo vlastníctve fyzických a právnických osôb, prípadne štátu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies