Chatára Petra Petrasa ocenia za celoživotný prínos v cestovnom ruchu

NETKY.SK • 20 Január 2015, 17:33 • 2 min
Chatára Petra Petrasa ocenia za celoživotný prínos v cestovnom ruchu

VYSOKÉ TATRY - Ocenenie za celoživotný prínos v cestovnom ruchu Prešovského kraja dostane známy chatár z Rainerovej chaty vo Vysokých Tatrách, zároveň horolezec a horský nosič v jednej osobe Peter Petras starší.

slovakia

left justify in out

Odborná porota ho vybrala z nominácií, ktoré zasielala široká verejnosť v novembri minulého roka. Agentúru SITA o tom v tlačovej správe informovala Barbora Čechová z Krajskej organizácie cestovného ruchu.

 

Po najlepších zariadeniach a zamestnancoch cestovného ruchu Prešovský kraj oznámil aj víťazné osobnosti a produkty turizmu. Ocenenie za celoživotný prínos chatár Petras nečakal. „Niečo sa mi donieslo do uší, ale zatiaľ neviem ani kedy, ani čo, ani prečo, takže čakám, že dostanem nejaké avízo,“ komentoval s úsmevom túto správu prekvapený Petras. Ako ďalej povedal pre SITA, práve minulý rok spolu so synom vynaložili veľa úsilia na to, aby získali chatu, čo sa im aj podarilo. Spoločne vybojovali zmenu v zákone o verejnom obstarávaní, vďaka ktorej je jeho syn naďalej nájomcom Rainerovej chaty. Široká verejnosť chatára podporila aj v petícii. Podpísalo ju 35-tisíc ľudí. „Teší ma, že to tak dopadlo. Toto ocenenie je zrejme asi takou čerešničkou na torte. Veľmi pekne ďakujem všetkým, ktorí nás podporili,“ povedal Petras. Ako dodal, podľa neho je v Tatrách viac chatárov a ľudí, ktorí by si takéto ocenenia zaslúžili. 

 

Peter Petras st. začal v roku 1987 popri učiteľstve pracovať ako vysokohorský nosič v Tatrách. Rainerovu chatu získal do prenájmu od Štátnych lesov TANAP v roku 1997. V tom čase to bola iba ruina. S pomocou rodiny ju zrekonštruoval, opravil a sprevádzkoval na svoje náklady. Zriadil v nej aj expozíciu horolezeckého a lyžiarskeho výstroja, ako aj minimúzeum horských nosičov. V súčasnosti chata ponúka základné občerstvenie a predaj ručne vyrábaných suvenírov. 

 

Petras každoročne láka ľudí k chate aj tradičnými podujatiami, ako je napríklad výstavba betlehemu zo snehu, stavbou ľadových sôch či Trojkráľovým poludním. Obľúbený chatár je zároveň autorom knihy Na chodníku chodník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies