Chatár Peter Petras zabojuje o Rainerovu útuľňu

NETKY.SK • 4 December 2014, 17:16 • 2 min
Chatár Peter Petras zabojuje o Rainerovu útuľňu

VYSOKÉ TATRY - Medzi záujemcami o prenájom Rainerovej chaty na nasledovných päť rokov bude aj jej súčasný nájomca Peter Petras. Ako dnes pre agentúru SITA uviedol, do verejnej súťaže sa zapojí. Svoju prihlášku plánuje na ústredie Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAP) doručiť pred víkendom.

slovakia

left justify in out

 Ponukové konanie na najstaršiu chatu na Slovensku vyhlásené v utorok 2. decembra uzavrú 8. decembra dopoludnia o 10:00.

,,Ja sa na súťaži zúčastním. V piatok podávam prihlášku. Neviem, čo sa bude diať, uvidím, ako to dopadne," povedal nájomca Rainerovej chaty, ktorému sa zmluva o prenájom končí koncom tohto roka. Aká bude konkurencia v súťaži, zatiaľ netuší. ,, Štátne lesy TANAP do dnešného dňa neevidujú žiadnu obálku, na ktorej by bolo podľa podmienok tohto ponukového konania uvedené: Neotvárať! Nájom nehnuteľností v k. ú. Tatranská Lomnica," povedala agentúre SITA hovorkyňa tatranských lesníkov Lenka Burdová. 

 

Chatár Petras verí, že v prípade výberu nájomcu nebudú rozhodovať peniaze, ale kritériá, ktoré stanovilo Ministerstvo životného prostredia SR pre nájom nehnuteľného majetku štátu vo vlastníctve štátu v 5. stupni ochrany prírody. Ponúknuť však musí vyššie nájomné, ako je minimálna cena nájmu danej nehnuteľnosti. Tá bola podľa Burdovej stanovená znaleckým posudkom na 980 eur ročne. Existujú aj ďalšie kritéria. ,,Podľa podmienok MŽP SR musí žiadateľ preukázať napríklad prevádzkovanie vysokohorskej chaty, respektíve útulne, v 5. stupni ochrany prírody so zásobovaním bez použitia mechanizačných prostriedkov a prevádzkovanie infocentra v 5. stupni ochrany prírody so zameraním na ochranu prírody TANAP, a to najmenej počas obdobia štyroch rokov," dodala Burdová. 

 

Za možnou zmenou nájomníka Rainerovej chaty je novela zákona o správe majetku štátu, ktorou sa upravujú podmienky nájmu prebytočného nehnuteľného majetku štátu. Účinnosť nadobudla 1. júla minulého roku. 

 

Známy chatár zatiaľ pociťuje obrovskú nespravodlivosť, že by musel súťažiť s niekým, kto ničím neprispel k záchrane a revitalizácii tejto chaty. O tom, či nájom získa on alebo iný uchádzač, rozhodnú podľa Burdovej štátne lesy po otvorení obálok a posúdení výšky ponúkanej sumy ročného nájmu, ako aj ,,toho, či záujemca splnil podmienky stanovené v ponukovom konaní".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies