Charlie Hebdo dal na obálku nového čísla karikatúru občana Obamu s rasistickým odkazom

NETKY.SK • 9 November 2016, 13:21 • 2 min
Charlie Hebdo dal na obálku nového čísla karikatúru občana Obamu s rasistickým odkazom

PARÍŽ - Kontroverzný francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo má na obálke svojho najnovšieho čísla, ktoré sa v predaji objavilo dnes - deň po prezidentských voľbách v USA - karikatúru dosluhujúceho prezidenta USA Baracka Obamu, ako uteká pred dvoma policajtmi. Kresbu dopĺňa text "Znova občan ako iní".

slovakia

left justify in out

Charlie Hebdo touto kresbou reaguje na pretrvávajúce napätie medzi políciou a afroamerickým obyvateľstvom, ktoré v Spojených štátoch badať už niekoľko rokov.

 

Prípady, keď policajti napadli, postrelili alebo smrteľne zranili Afroameričanov, vyvolávajú v USA pouličné nepokoje. Najmasovejšie protesty proti policajnej brutalite sa odohrali v roku 2014. Dôvodom bolo zastrelenie černošského tínedžera Michaela Browna v meste Ferguson. Policajta, ktorý strieľal, neskôr súd zbavil obvinenia, čo vyvolalo pobúrenie veľkej časti americkej verejnosti. Americké médiá informovali, že v roku 2016 americkí policajti pri svojich zásahoch usmrtili 823 osôb. Väčšinu zabitých tvorili Afroameričania.

 

Z výsledkov utorkových volieb v USA vyplynulo, že demokrata Obamu, ktorý je prvým prezidentom tmavej pleti v dejinách USA, v Bielom dome v januári budúceho roka vystrieda republikán Donald Trump.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies