Charizmatický útočník Michal Handzuš oslávi 40 rokov

NETKY.SK • 10 Marec 2017, 10:59 • 2 min
Charizmatický útočník Michal Handzuš oslávi 40 rokov

Banská Bystrica/Bratislava - Michal Handzuš, jeden zo zlatej generácie samostatnej éry slovenského hokeja, bude mať v sobotu 11. marca 40 rokov. Trojnásobný medailista z hokejových majstrovstiev sveta a víťaz Stanleyho pohára aj napriek štvrtému krížiku na krku stále teší svojím umením hokejových priaznivcov. V súčasnosti pôsobí v rodnej Banskej Bystrici, kde oblieka dres miestnych "baranov".

slovakia

left justify in out

Michal Handzuš sa narodil 11. marca 1977 v Banskej Bystrici, kde urobil aj prvé hokejové kroky. Navštevoval športovú Základnú školu na Golianovej ulici. Jeho spolužiakom bol napríklad ďalší odchovanec banskobystrického hokeja Vladimír Országh. S budúcim reprezentačným kolegom Országhom Handzuš študoval aj na Gymnáziu Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici.

 

Budúci elitný stredný útočník sa už od malička vyznačoval rozvážnosťou, usilovnosťou, ale aj skromnosťou, ktorá ho zdobí aj po dosiahnutých úspechoch. Jeho triedny učiteľ zo základnej školy Vladimír Juráš spomína na neho ako na chlapca, ktorému to nešlo výborne len na ľade, ale aj v školskej lavici.

 

Vladimír Országh, ktorý trénuje HC'05 Banská Bystrica sa o Handzušovi vyjadril ako o hráčovi, z ktorého by si mali brať príklad mladší hokejisti. Handzuš je podľa neho absolútny profesionál, ktorý príčiny prehier hľadal a hľadá vždy v sebe.

 

Profesionálny hokej medzi mužmi začal Handzuš hrávať v sezóne 1993/1994 za vtedajšiu SK Iskru Banská Bystrica. V roku 1996 odišiel na jednu sezónu do Popradu, odkiaľ v roku 1997 odišiel do zámoria.

 

Bohatú zámorskú kariéru začal na farme vo Worcesteri IceCats (AHL). Z farmárskeho klubu sa rýchlo prepracoval do hlavného tímu St. Louis Blues v NHL, kde sa stal súčasťou legendárneho slovenského útoku s Pavlom Demitrom a Ľubošom Bartečkom, ktorý bol prezývaný Slovak Line.

 

V sezóne 2000/2001 prestúpil do Phoenixu Coyotes a pred ročníkom 2002/2003 do Philadelphie Flyers, kde si nielen spravil v sezóne 2003/2004 bodový rekord (zaznamenal ich dovedna 58), ale v play off pomohol "letcom" k postupu do finále Východnej konferencie, v ktorom však Philadelphia prehrala s neskorším víťazom Tampou Bay Lightnings.

 

V sezóne 2004/2005 počas lockoutu - výluky v NHL - sa vrátil na Slovensko a hrával za Zvolen, kde spolu s Vladimírom Orzsághom a Richardom Zedníkom vytvorili výborný útok konkurujúci trenčianskemu útoku z NHL Mariánovi Hossovi, Pavlovi Demitrovi a Mariánovi Gáboríkovi. So Zvolenom sa dostal až do finále slovenskej extraligy. Z majstrovského titulu sa Zvolen netešil, lebo vo finále podľahol bratislavskému Slovanu.

 

Pred ďalším ročníkom NHL podpísal kontrakt s Chicagom Blackhawks, ale pre zranené koleno odohral len osem zápasov. Pred sezónou 2007/2008 podpísal štvorročný kontrakt s Los Angeles Kings, kde sa stretol s krajanmi Ľubomírom Višňovským a Ladislavom Nagyom. Prvá sezóna v drese "kráľov" mu veľmi nevyšla, ale v nasledujúcej 2008/2009 patril k oporám tímu.

 

Po krátkej anabáze v San Jose Sharks prestúpil znovu do Chicaga Blackhawks, kde sa stretol s krajanom Mariánom Hossom. S tímom Chicaga vyhral v roku 2013 Stanley Cup, vo finále si jeho tím poradil s Bostonom Bruins v kádri so Zdenom Chárom.

 

Po kariére v zámorí sa Handzuš vrátil do Banskej Bystrice a hráva za klub HC'05 Banská Bystrica. Michal Handzuš patril k dlhoročným oporám slovenskej reprezentácie. Aj jeho zásluhou sa Slovensko mohlo tešiť z troch medailí z hokejových majstrovstiev sveta. V roku 2000 si z ruského Petrohradu odniesol striebro. Vo švédskom Göteborgu v roku 2002 sa na jeho hrudi zaskvela zlatá medaila. Z fínskych Helsínk v roku 2012 si priniesol striebornú medailu.

 

Do reprezentačného výberu sa dostal aj na zimných olympijských hrách 2010, ktoré sa uskutočnili v kanadskom Vancouveri. Handzuš svojimi šiestimi bodmi v siedmich zápasoch dopomohol reprezentácii ku konečnému štvrtému miestu. Banskobystrickému rodákovi, ktorého v hokejovom svete prezývajú Zeus, nie je ľahostajný ani verejný život. Kriticky sa vyjadruje ku korupcii v spoločnosti a k fungovaniu slovenského hokeja.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies