Charakter schôdze ovplyvní euroval, rozuzlenie čaká poslancov hneď na úvod

NETKY.SK • 10 Október 2011, 20:00 • 2 min
Charakter schôdze ovplyvní euroval, rozuzlenie čaká poslancov hneď na úvod

Charakter schôdze ovplyvní euroval, rozuzlenie čaká poslancov hneď na úvod

slovakia

left justify in out

Navýšenie a posilnenie kompetencií dočasného eurovalu a s tým súvisiace právne úpravy, čakajú poslancov Národnej rady SR na úvod 24. schôdze parlamentu. Členovia zákonodarného zboru zasadnú do lavíc v utorok (11.10.) popoludní a na trojtýždňovom rokovaní majú pred sebou zatiaľ 91-bodový program.

Euroval, ktorý ohrozuje budúcnosť koalície, zamestnáva predstaviteľov vládnych strán už niekoľko týždňov. Problémom je nesúhlasný postoj SaS, bez ktorej nemá zvyšok vládnych strán dostatok hlasov na schválenie záchranného mechanizmu. Rozuzlenie zatiaľ nepriniesla ani posledná ponuka liberálov, že zahlasujú tak, aby euroval v celej eurozóne nezablokovali, avšak o peniazoch každej problémovej krajiny bude rozhodovať šestica parlamentných strán, každá s právom veta. Zároveň žiadajú, aby Slovensko nepodporilo vznik následného trvalého eurovalu.

Tento návrh SaS odmietla premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Podľa denníka Sme sa jej nepozdáva právo veta ani odmietnutie eurovalu 2. Radičová tvrdí, že ho nie je možné odmietnuť, lebo práve Slovensko malo na jeho podobu významný vplyv, napríklad dosiahlo dohodu o riadenom bankrote. Liberáli priznali, že ich odmietavý postoj premiérky prekvapil.

Či sa koalícii v tejto otázke napokon podarí nájsť kompromis vyhovujúci všetkým, by malo byť jasnejšie po pondelkovom (10.10.) rokovaní Koaličnej rady. Práve v sídle SaS, kde sa lídri stretnú, by mala padnúť definitívna odpoveď, či liberáli povedia eurovalu s kompromismi áno, alebo eurovalu bez kompromisov nie. Opozičný Smer-SD je ochotný zahlasovať za, ale žiada politické konzekvencie.

Po vyriešení eurovalu ako existenčnej otázky pre vládnu koalíciu čaká na poslancov množstvo vládnych aj poslaneckých návrhov zákonov. Viaceré z nich koalícia tlačí pred sebou niekoľko mesiacov, keď ju vnútorné spory donútili desiatky poslaneckých návrhov zákonov odsúvať na ďalšie schôdze.

Medzi takéto patrí návrh KDH na zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara či návrh na zrušenie priestupkovej imunity poslancov. Prvá zo spomenutých iniciatív nemá šancu prejsť bez hlasov Smeru-SD, keďže ide o novelizáciu ústavy. Strana Roberta Fica zrušenie amnestií odmieta, pripúšťa len ich deklaratórne odsúdenie ústavným zákonom.

Predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Radoslav Procházka (KDH) chce finančnými sankciami trestať verejných funkcionárov za škody spôsobené pri výkone funkcie vedome alebo na základe vedomej nedbanlivosti. Novela má stanoviť verejným funkcionárom aj možnosť sa voči tomuto riziku poistiť. Pokiaľ vznikne škoda, ktorú konštatoval niektorý kontrolný orgán alebo súd, a neuhradí ju poisťovňa, generálna prokuratúra bude vymáhať náhradu škody občiansko-právnou cestou.

Poslancov čaká aj odložená voľba šéfa Národného bezpečnostného úradu, ktorým sa má stať poslanec SaS Kamil Krnáč. Zvolený mal byť už v septembri, avšak postoj SaS k eurovalu a najmä predstavenie ich brožúrky "Euroval - Cesta k socializmu" nahnevalo koaličných partnerov. Riziko, že by nebol Krnáč zvolený, spôsobilo odklad voľby.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies