Chára si prebratie pohára zapamätá do konca svojho života

NETKY.SK • 17 Jún 2011, 08:01 • 2 min
Chára si prebratie pohára zapamätá do konca svojho života

Chára si prebratie pohára zapamätá do konca svojho života

slovakia

left justify in out

img

Keď treba hasiť problémy, rýchlo volajte Zdenovi Chárovi. Obrovitý kapitán, akého fyzické parametre ešte najlepšia hokejová liga na svete nepoznala, nevynikal v štatistických ukazovateľoch v tohtoročnom play off, no jeho kľúčový prínos tkvel v bezchybnej obrannej činnosti, burcovaní tímu a líderskými schopnosťami a ukázaním cesty za víťazstvom.
      Chára vynikal počas celej sezóny v tom, čo vie najlepšie - je jedným z najlepších "shut down" obrancov v celej lige a počas rokov k tomuto rozmeru pridal aj kanadské body. Tréneri ho nasadzujú do presiloviek i oslabení, jeho hrací čas mal v sezóne pravidelne najvyššie hodnoty a vždy sa naňho dalo spoľahnúť. Dôležitým faktorom bolo aj to, že sa mu vyhýbali zranenia. Spoľahlivosť a ukázanie cesty dokumentovala v siedmom finálovom zápase aj okamih v druhej tretine. Chára stratil puk, z neho ťažil medzi kruhmi Alex Burrows, ktorý prestrelil Tima Thomasa i blokujúceho Dennisa Seidenberga, no poslednou inštanciou bol na čiare Chára, ktorý zabránil svojím telom kontaktnému gólu.
      Štatistiku pravdy vyraďovačky so 16 pluskami podobne ako v základnej časti zadák vyhral, čo je vypovedajúcim ukazovateľom o jeho hre. Spolu zaznamenal 9 kanadských bodov, ale to nebolo podstatné, lebo o ofenzívu sa starali iní a Chára sa mohol sústrediť na zodpovednú defenzívnu činnosť. A tá bola aj potrebná, lebo ofenzívna légia vedená dvojičkami Sedinovcov si počas základnej časti robila zo súperových obrán trhacie kalendáre. Počas finálovej série sa zmohli obaja spolu len na dva góly a tri asistencie, čo je pre nich žalostná vizitka. Bolo to aj preto, lebo Bruins dodržali svoj plán. "Vedeli sme, že dvojičky vedia urobiť gólové akcie aj naslepo. Museli sme byť správne pozične postavení, hrať fyzicky neustále, zatvárať medzery v obrane a mať hokejky vždy na ľade. Potrebovali sme ich rozlet spomaľovať, uvedomujúc si, čo dokážu s pukom a v akej rýchlosti," naznačil ingrediencie receptu na úspech slovenský kapitán Bruins.
      Po 13 rokoch brázdenia klzísk sa tak Chára dočkal a ako prvý Slovák mohol dvíhať nad hlavu trofej ako hokejista s kapitánskym céčkom na drese. "Je to veľká česť a privilégium. Zapamätám si tento pocit i moment po celý zvyšok môjho života," cituje Cháru CBS Sports v reakcii na prevzatie trofeje.
      Chára bol súčasťou aj ďalšieho zaujímavého momentu počas rozhodujúceho finále. Na konci prvej tretiny po odpískaní kamarátsky šťuchol do Maxima Lapierrea. Kanadský hokejista sa po obtretí Chárovej čepele o jeho uniformu sa skrčil a chytal sa za brucho. Zámorskí komentátori si z tohto momentu začali na sociálnej sieti Twitter ihneď robiť zábavu, ich reakcie pozbieral Edmonton Journal. "Canucks urobili z talianskej futbalovej reprezentácie hráčov rugby," napísal Damien Cox z Toronto Star a Holly Hortonová z TSN poznamenala: "Maxim Lapierre práve dosiahol úroveň Roberta De Nira. Myslím, De Nira ešte spred účinkovania vo filme 'Fotri sú lotri'." Sarkazmus nevyvolalo Lapierreovo filmovanie len u neutrálnych novinárov, ale aj u "svojich". Po jeho návrate na ľad si z neho strieľal aj Cam Cole z Vancouver Sun. "Lapierre je v poriadku. Vďakabohu. Už som sa začal obávať."
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona