Chára Norrisovu trofej nezískal, má dve menšie, Hartovu dostal Perry

NETKY.SK • 23 Jún 2011, 08:28 • 2 min
Chára Norrisovu trofej nezískal, má dve menšie, Hartovu dostal Perry

Chára Norrisovu trofej nezískal, má dve menšie, Hartovu dostal Perry

slovakia

left justify in out

img

Slovenský hokejista Zdeno Chára ešte stále oslavuje zisk Stanleyho pohára, ale druhú Norrisovu trofej nezískal. Počas slávnostného galavečera udeľovania sezónnych ocenení NHL v americkom Las Vegas sa z titulu najlepší obranca súťaže tešil Švéd Nicklas Lidström. Chára však okrem už známej Bud Light Plus-Minus Award ("tabuľka pravdy") dostal aj ďalšiu menšiu Bridgestone Messier Leadership Award za mimoriadne vodcovské schopnosti.  
      Najcennejšiu trofej vôbec si počas nablýskanej nevadskej noci na hotel odniesol kanadský útočník Corey Perrey. Kanonier Anaheimu je najužitočnejším hráčom sezóny (Hart Memorial Trophy), ktorú pridal k trofeji Mauricea Richarda (najlepší strelec). Podľa samotných hokejistov hlasujúcich prostredníctvom hráčskej asociácie (NHLPA) je však "MVP" Švéd Daniel Sedin, ktorý bol aj najproduktívnejším hráčom základnej časti (Art Ross Trophy).
      Hlavné trofeje sa ušli ešte Ryanovi Keslerovi z Vancouveru (Selkeho pre najlepšie brániaceho útočníka), Jeffa Skinnera z Caroliny (Calderova pre nováčika sezóny), Timovi Thomasovi (Vezinova pre najlepšieho brankára) a Martinovi St. Louisovi z Tampy Bay (Lady Byng (za džentlmenstvo na ľade). Po prvý raz od roku 2005 tak naprázdno vyšiel charizmatický ruský center Pavel Dacjuk, ktorý v uplynulých piatich rokoch nazbieral okrem iných aj tri Selkeho a štyri Lady Byng trofeje.              
      Staronový držiteľ prestížnej Norrisovej trofeje, detroitský veterán Lidström dostal v hlasovaní prednosť pred mužom, ktorý ako kapitán doviedol Boston najprv k víťazstvu v divízii a tretiemu miesto v konferencii základnej časti. Potom v play off na samotný Olymp klubového hokeja, pravda, premiérový prsteň šampióna NHL Chárovi nemal pomôcť, lebo Norris Trophy sa udeľuje za dlhodobú sezónu a nominácie na ceny sa zverejňujú v priebehu 1. kola vyraďovacích súbojov. Kým Chára získal doteraz jedného "norrisa" v roku 2009, 41-ročný Lidström sa v noci na štvrtok (SELČ) tešil už siedmykrát. Vyrovnal tak historickú métu Douga Harveyho a k absolútnemu rekordu Bobbyho Orra mu chýba iba jeden triumf.
       Chára sa v siedmej sezóne za sebou prehupol cez hranicu 40 bodov, v základnej časti ich nazbieral 44. Medzi trojicu kandidátov na Norrisovu trofej sa dostal štvrtýkrát, predvlani ju získal. Lidström so 62 bodmi sa stal druhým najproduktívnejším obrancom za Slovákom Ľubomírom Višňovským. Shea Weber sa uchádzal o Norrisovu trofej prvýkrát, so 48 bodmi bol najproduktívnejším bekom Nashvillu.  Minimálne v súvislosti s Webberom však riadne zarezonovala  absencia Višňovského medzi nominantmi. Druhý Slovák sa do trojice nedostal, hoci bol najproduktívnejší obranca dlhodobej časti. Jeho 68 bodov (18 gólov a 50 asistencií) žiari ďaleko o kategóriu pred Kanaďanom, pričom mužstvá skončili v Západnej konferencii plece pri pleci a Višňovského Anaheim dokonca o priečku vyššie. Aj tabuľka pravdy hovorí jasnou rečou - Višňovský 18, Weber iba 7 plusových bodov.
      Tiež štatistické porovnanie s Lidströmom vyznieva bez debaty v prospech Slováka, keďže Švéd v kanadských bodoch zaostal s určitým odstupom a jeho sezónne resumé sú dva mínusové body. Pri takejto bilancii by vôbec nemal zavážiť ani fakt, že Detroit bol v tabuľke vyššie, tobôž keď len o jedinú priečku. Štatisticky približne na úrovni Višňovského vychádzal iba jeho krajan - Chára má síce oveľa menej kanadských, ale aj oveľa viac plusových bodov (33). Žiadna individuálna cena sa však nevyrovnaá pocitu zdvihnúť nad hlavu Stanleyho pohár. Tobôž ako kapitán...  
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies