Chapecoense chce aj po tragédii zostať na mape

NETKY.SK • 1 December 2016, 12:42 • 2 min
Chapecoense chce aj po tragédii zostať na mape

CHAPECÓ - Smútiaci brazílsky klub Chapecoense sa pokúsi o obnovu a zotrvanie na futbalovej mape. Pri pondelkovej leteckej tragédii v Kolumbii zahynulo 19 jeho hráčov, celkovo 71 ľudí vrátane členov realizačného tímu a klubových predstaviteľov. V kádri zostalo šesť hráčov.

slovakia

left justify in out

"Na pamiatku tých, čo nás opustili, a pre uctenie ich rodín, obnovíme tento klub a bude ešte silnejší," povedal šéf Chapecoense a miestny podnikateľ Cecilio Hans a doplnil: "Mali sme hmotné a ľudské zdroje. Teraz sme stratili takmer všetky ľudské."

Konkurenčné tímy z najvyššej brazílskej súťaže už ponúkli Chapecoense hosťovanie svojich hráčov, padol tiež návrh, aby mužstvo malo garantované zotrvanie medzi elitou počas nasledujúcich troch rokov. "Klub obnovia, som si istý. Osem klubov ma už kontaktovalo a ponúklo konkrétnu hmotnú pomoc. Uvažujeme o najlepšej forme pomoci," uviedol generálny sekretár Brazílskej futbalovej konfederácie (CBF) Walter Feldman. Chapecoense pred siedmimi rokmi hralo v štvrtej najvyššej brazílskej súťaži, medzi elitou je od roku 2014.

Brankár Marcelo Boeck a niekoľko ďalších hráčov malo na budúci rok opustiť klub, no podľa Boecka opäť zvažujú svoju situáciu: "Je to už iné a my sme súčasťou. Verím, že môžeme pomôcť pri obnove na pamiatku nášho tímu."

Nová etapa pre Chapecoense sa môže začať 11. decembra v zápase proti Atléticu Mineiro v rámci záverečného 38. kola brazílskej Série A. Zastupujúci prezident klubu Ivan Tozzo povedal, že klub verí v možnosť odohrať tento duel predovšetkým s členmi juniorského tímu. "Máme niekoľko lekárov, dvoch fyzioterapeutov, dvoch kustódov, jednu zdravotnú sestru, jedného maséra, trénera brankárov a mňa," povedal videoanalytik klubu Victor Hugo počas ceremónie v Arena Condá.

Ďalšia budúcnosť klubu je nejasná. Ak Chapecoense priznajú titul v Juhoamerickom pohári (Copa Sudamericana) - ako navrhol oponent neuskutočneného finále Atlético Nacional z Kolumbie - kvalifikuje sa do Pohára osloboditeľov (Copa Libertadores), obdoby európskej Ligy majstrov. Boje v Pohári osloboditeľov odštartujú vo februári. Chapecoense si už skôr zabezpečilo zotrvanie v brazílskej Série A a malo by tiež obhajovať prvenstvo v regionálnej súťaži štátu Santa Catarina.

Štyridsaťdvaročný brankár Nivaldo do Medellínu neletel s výpravou a v poslednom kole najvyššej brazílskej súťaže mal odohrať jubilejný 300. zápas za Chapecoense. Vo svetle posledných udalostí sa najskôr rozhodol ukončiť svoju kariéru, na duel proti Atléticu Mineiro však chce nastúpiť. "Moji spoluhráči by chceli, aby sme ten zápas odohrali," povedal Nivaldo v slzách a dodal: "Neviem, ako sa dá stáť pred plnými tribúnami s fanúšikmi kričiacimi mená hráčov, ktorí odišli. Musíme sa o to pokúsiť. Ale bude to náročné."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies