Chaos s cenami energií sa budúci rok nezopakuje, tvrdia energetici

NETKY.SK • 3 November 2017, 06:00 • 2 min
Chaos s cenami energií sa budúci rok nezopakuje, tvrdia energetici

BRATISLAVA - Tohtoročný chaos s cenami energií sa začiatkom budúceho roka už nezopakuje. Tvrdia to distribučné spoločnosti. Podľa nich totiž stále platí vyhláška, ktorá nestanovuje nové výpočty poplatkov za veľkosť ističa.

slovakia

left justify in out

„Neočakávame nič podobné ako začiatkom tohto roka. Regulačný úrad nezmenil legislatívu, a tak sa ani nezmení štruktúra ceny za prístup do distribučnej sústavy a distribúciu elektriny na budúci rok. Čo sa týka výšky poplatkov za prístup do distribučnej sústavy a distribúciu elektriny, naša spoločnosť navrhla Úradu pre reguláciu sieťových odvetví túto cenu nemeniť,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk hovorca firmy Stredoslovenská energetika – Distribúcia Miroslav Gejdoš.

„Ceny za prístup do distribučnej sústavy a distribúciu elektriny platia na obdobie piatich rokov, od tohto roku do roku 20121. Kým regulátor nerozhodne o ich zmene,“ doplnila hovorkyňa Západoslovenskej distribučnej Michaela Dobošová.

Energetici z Východoslovenskej distribučnej (VSD) neočakávajú v blízkom čase, že by sa do výpočtu poplatkov za použitie siete pre domácnosti zavádzali platby v závislosti od hodnoty ističa alebo počtu fáz ističa. „Zo situácie zo začiatku roka a následnej diskusie, ako aj vývoja elektroenergetiky v posledných rokoch, je zrejmé, že súčasné nastavenie a štruktúra distribučných taríf je dlhodobo neudržateľná, poškodzuje časť odberateľov a v záujme zachovania stability cien distribúcie ju bude nutné do budúcna postupne upravovať. Žiadne konkrétne návrhy však v tomto momente nie sú predmetom diskusie,“ dodala hovorkyňa VSD Andrea Danihelová.

Stredoslovenskí energetici po novoročnom chaose s cenami energií zaznamenali väčší záujem odberateľov o svoje ističe. „V prvom polroku tohto roku sme vybavili 4 405 žiadostí odberateľov o zníženie hodnoty hlavného ističa. Išlo o domácnosti, podnikateľov aj samosprávy. Vďaka tomu sa uvoľnilo v distribučnej sieti celkovo 100 megawattov, ktoré títo odberatelia blokovali bez reálneho využitia,“ uviedol Gejdoš. Naopak spoločnosť Západoslovenská distribučná nezaznamenala zvýšené požiadavky na výmenu ističa. „Zvýšenie alebo zníženie hodnoty istiacich prvkov odrážajú štandardnú potrebu pri rekonštrukciách domov, bytov alebo podnikateľských prevádzok, pri rozšírení kapacít podnikateľských prevádzok a podobne,“ konštatovala Dobošová.

Práve zvýšenie fixných poplatkov za ističe odštartovalo kauzu s cenami elektriny. Podľa ÚRSO na začiatku tohto chaosu bola skupina odberateľov s predimenzovanými ističmi, ktoré nezodpovedali ich odberu, vďaka čomu im fixné poplatky značne stúpli. Naopak, tí odberatelia, ktorí mali ističe optimalizované, mali ušetriť. Vláda nakoniec pod politickým tlakom prinútila regulačný úrad, aby schválil staronové ceny elektriny. Pre kauzu cien energií sa vzdal svojej funkcie šéf ÚRSO Jozef Holjenčík. Opozícia chcela pre problémy s cenami odvolať aj predsedu vlády Roberta Fica, čo sa jej však nepodarilo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona