Chameneí vyzdvihol vysokú účasť na voľbách v Iráne

NETKY.SK • 29 Február 2016, 07:53 • 2 min
Chameneí vyzdvihol vysokú účasť na voľbách v Iráne

TEHERÁN - Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí dnes vo svojom prvom vyjadrení k voľbám do parlamentu a Rady expertov vyzdvihol vysokú účasť na oboch hlasovaniach, ktoré sa konali v piatok. S odvolaním sa na iránske médiá o tom informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Ďakujem múdremu a odhodlanému iránskemu ľudu... a dúfam, že budúci parlament bude konať zodpovedne voči ľuďom a Bohu," uviedol Chameneí vo vyhlásení. Priamo k výsledkom volieb do 290-členného parlamentu a 88-člennej rady, medzi ktorej úlohy patrí aj výber najvyššieho vodcu Iránu, sa nevyjadril.

 

Iránske vplyvné Revolučné gardy predtým uviedli, že víťazi volieb budú chrániť islamskú republiku pred zahraničnými nepriateľmi, pričom vysoká účasť je dôkazom širokej podpory vládnuceho systému v krajine.

 

"Niet pochýb, že víťazi volieb urobia, čo môžu, na ochranu dôstojnosti, moci a nezávislosti Iránu, vyriešia hlavné problémy spoločnosti a ľudí a porazia globálnu aroganciu (USA) svojou múdrosťou," uviedli gardy vo vyhlásení, ktoré priniesla agentúra Tasnim.

 

Šéf iránskeho súdnictva medzitým obvinil reformistov, ktorí vo voľbách zaznamenali výrazné zisky, zo spolupráce so Západom pri odstavení stúpencov tvrdej línie od kresiel v Rade expertov.

 

Ajatolláh Sádik Larídžání tvrdí, že reformisti svoj postup koordinovali s "americkými a anglickými médiami", aby zabránili tým, ktorí slúžia iránskemu ľudu, vo vstupe do rady. "Je takáto koordinácia s cudzincami... v záujme režimu?" citovali ho viaceré iránske tlačové agentúry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies