Chameneí dal európskym mocnostiam podmienky pre zachovanie jadrovej dohody

NETKY.SK • 24 Máj 2018, 12:57 • 2 min
Chameneí dal európskym mocnostiam podmienky pre zachovanie jadrovej dohody

TEHERÁN - Najvyšší iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí skritizoval Spojené štáty za tvrdý postoj, ktorý presadzujú voči jeho krajine, odkedy sa americký prezident Donald Trump rozhodol odstúpiť od medzinárodnej jadrovej dohody.

slovakia

left justify in out

Chameneí v stredajšom prejave ku vládnym predstaviteľom pri príležitosti posvätného mesiaca ramadán vyhlásil, že USA sa snažia islamskú republiku rozvrátiť už 40 rokov. "Od prvého dňa islamskej revolúcie Spojené štáty používajú proti islamskej republike všetky druhy nepriateľstva," uviedol.

Jeho slová nasledovali len niekoľko dní po tom, čo americký minister zahraničia Mike Pompeo zverejnil zoznam požiadaviek, ktoré chcú mať Spojené štáty zakomponované v novej jadrovej dohode. V opačnom prípade pohrozil, že Irán bude čeliť "najprísnejším sankciám v histórii".

Chameneí ale skonštatoval, že Irán chce ostať pri súčasnej jadrovej dohode, od európskych mocností však žiada, aby vydali rezolúciu odsudzujúcu porušenie paktu zo strany USA, postavili sa proti americkým sankciám a zaručili sa za pokračovanie nákupu iránskej ropy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies